Προχωρά η εκκαθάριση της ΔΕΤΕΔΑ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Οι πρώτες διαπιστώσεις των εκκαθαριστών, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τραγική επισήμανση ότι η πρώην Δημοτική Επιχείρηση οφείλει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό που μπορεί να εισπράξει με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μετά βίας θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Τρία χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και αυτά σκισμένα ήταν το ταμειακό απόθεμα της ΔΕΤΕΔΑ κατά την έναρξη της εκκαθάρισης, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι δύο εκκαθαριστές στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας την τραγική επισήμανση ότι η πρώην Δημοτική Επιχείρηση οφείλει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό που μπορεί να εισπράξει με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μετά βίας θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Επισήμανση που προβλημάτισε, η και τρομοκράτησε τους ανθρώπους εκείνους που δούλεψαν για την ΔΕΤΕΔΑ και περιμένουν να εισπράξουν τα χρήματά τους αφού το έλλειμμα των 14 εκατομμύριων δεν μπορεί να το αναλάβει ο Δήμος αν δεν προηγηθεί κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Για το θέμα ήδη έχουμε αναφερθεί.

Σε ότι αφορά την διαδικασία εκκαθάρισης, ήδη προχωρά η ρευστοποίηση των όποιων περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο οι δύο εκκαθαριστές εκτός από το σχεδόν μηδενικό ταμειακό απόθεμα – μόλις 300 ευρώ – είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα στη διεκπεραίωση της διαδικασίας.

Επειδή, η υλικοτεχνική υποδομή έχει μεταφερθεί στο Δήμο, ο οποίος και θα είναι ο αγοραστής αυτών των πραγμάτων – όπως οχήματα, μηχανήματα, γραφεία, κομπιούτερ και άλλα – δεν έγινε φυσική απογραφή αλλά λογιστική.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο, αφού η έλλειψη κομπιούτερς και ειδικών προγραμμάτων λειτουργίας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν πάγια στοιχεία και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λογιστικές εγγραφές στο 2008.

Στο οικονομικό που είναι βέβαια ο μεγάλος βραχνάς, δεν φτάνει που υπάρχει ένα τόσο σημαντικό έλλειμμα, υπάρχει πρόβλημα είσπραξης και των οφειλομένων, λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημέρωσης.

Από την άλλη δεν υπάρχουν στοιχεία στην ΔΟΥ για την Επιχείρηση και υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η ΠΑΕ Αχαρναϊκός, αφού πρέπει να φύγουν οι μετοχές τόσο από τις Επιχειρήσεις όσο και από το Δήμο ως το τέλος του χρόνου, διαφορετικά θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση και η ΠΑΕ Αχαρναϊκός.

Όποιες και αν είναι οι εκκρεμότητες και τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα η εκκαθάριση προχωρά, οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί – εκτός από δύο περιπτώσεις που έχουν καταφύγει δικαστικά και όλο το βάρος πέφτει στον πως θα εξοφληθούν οι προμηθευτές.

Αν η ΔΕΤΕΔΑ συνέχιζε τη λειτουργία της ως το τέλος του χρόνου, τότε τα χρέη θα αυξάνονταν ακόμη περισσότερο και σίγουρα δεν θα είχε καμία δυνατότητα εξόφλησης των προμηθευτών ή και των εργαζομένων που θα παρέμειναν αυτό το διάστημα στην Επιχείρηση, όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Φωτιάδης.

Επισήμανε δε, πως οι εικονικές προσλήψεις ατόμων που εργάζονταν στις υπηρεσίες του Δήμου όπως έχει τονίσει ο πρώην Δήμαρχος κ. Στριφτός και ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Ντούρος, είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί οικονομικά η Επιχείρηση και στο τέλος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Αν δεν πήγαινε σε πτώχευση τότε δεν υπήρχε καμία ελπίδα να εισπράξει κανείς τα οφειλόμενα του. «αντίθετα η εκκαθάριση και μάλιστα άμεσα ήταν αναγκαία και τελικώς η καλύτερη λύση, αφού αφήνει πολλές ελπίδες να βρεθεί τρόπος και να πληρωθούν όσοι εργάστηκαν και προσέφεραν» είπε ο κ. Φωτιάδης. «τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με 23 εκατομμύρια χρέη και την κρατούσαμε ως σήμερα; θα αυξάνονταν ακόμη περισσότερο» είπε ως απάντηση στον κ. Χρήστο Ντούρο και την πρώην Αντιδήμαρχο κ. Καδά, που κατηγόρησαν την Διοίκηση ότι βιάστηκε να προχωρήσει στη διαδικασία εκκαθάρισης.

Στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση, σε συνεργασία με άλλους Δήμους που έχουν ανάλογα προβλήματα και μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και την Τοπική Ένωση.