ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ Ε.Κ.Α.

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Οι Ισολογισμοί της Δ.Ε.Α.Δ.Α. από το 1994 έως και το 2006

Αποφασισμένος να βάλει τάξη στο Δήμο Αχαρνών, δήλωσε για μια ακόμη φορά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης. Ο κ. Στριφτός, μίλησε και πάλι για προσπάθεια σπίλωσης δικαιολογώντας έτσι την αποχώρηση του.

Στις διαπιστώσεις αναφέρονται: Οι συσσωρευμένες ζημίες έως το έτος 2005 ανέρχονται στο ύψος των 9 εκ. ευρώ περίπου και για το 2006 σε 9,045 εκ. ευρώ. Όσες ζημίες είχε δηλαδή τα 14 χρόνια λειτουργίας της, τις έκανε μέσα σε έναν χρόνο μόνο. Έγιναν αναθέσεις έργου ύψους 300 και 200 χιλ. ευρώ, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. Το προσωπικό έως το 2004 ήταν 300 άτομα. Το 2005 ανήλθε σε 400 άτομα και το 2006 έφθασε τα 607. Ευρέθησαν δελτία αποστολής υλικών άσχετα με τις δραστηριότητές της, όπως υλικά ασφαλτόστρωσης. Επιπλέον, οι παραλαβές των υλικών υπογράφονται από άτομα που καμία σχέση δεν είχαν με την Επιχείρηση.

Με την αποχώρηση των Δημοτικών Συμβούλων της πρώην Δημοτικής Αρχής και την στήριξη που ζήτησε για τις επιλογές του ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΑΔΑ κ. Παρασκεύας Νομικός -και την πήρε τουλάχιστον από τον τότε Δήμαρχο κ. Σπύρο Στριφτό,- σημαδεύτηκε η διαδικασία έγκρισης ισολογισμών της Δημοτικής Επιχείρησης, από το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από 13 χρόνια!!

Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει ισολογισμούς της ΔΕΑΔΑ για πρώτη φορά μετά το 1994, αφού έως σήμερα οι ισολογισμοί εγκρίνονταν από την Διοίκηση της Επιχείρησης, όχι όμως και από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ ότι ο Δήμος ήταν και είναι ο μοναδικός μέτοχος της Επιχείρησης, όπως τόνισαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Φωτιάδης, αλλά και το Προεδρείο της ΔΕΑΔΑ.

Αυτή τη φορά, η αναμενόμενη ένταση εκδηλώθηκε με την αποχώρηση του πρώην Δημάρχου κ. Σπύρου Στριφτού και των Συμβούλων της παράταξης, προκαλώντας την αντίδραση της Σημερινής Δημοτικής Αρχής, αλλά και συμβούλων της μειοψηφίας.
Στο τέλος της διαδικασίας, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε και τους 13 ισολογισμούς αλλά με επιφύλαξη, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που επέδειξε η Διοίκηση της Επιχείρησης, μετά το 2001 η ψαλίδα μεταξύ εσόδων και εξόδων άνοιξε δραματικά και ιδιαίτερα τη διετία 2005-2006, όπου τα έξοδα ήταν υπερδιπλάσια των εσόδων.

Αποφασισμένος να βάλει τάξη στο Δήμο Αχαρνών, δήλωσε για μια ακόμη φορά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης. «Δεν πρόκειται να καλύψουμε καμία ατασθαλία, απ’ όπου και αν προέρχεται. Όλα θα αποκαλυφθούν και όσοι έφταιξαν θα πληρώσουν. Η Δημοτική Αρχή είναι ενωμένη και αγωνίζεται για το καλό της πόλης των Αχαρνών και των δημοτών της. Εγώ προσωπικά, δεν δέχομαι σπατάλη εις βάρος των δημοτών μου, ούτε μισού ευρώ. Δεν δεχόμαστε μαθήματα ήθους και πολιτικής συμπεριφοράς και διαφάνειας από κανέναν. Από την πρώτη ημέρα που πήραμε το τιμόνι του Δήμου στα χέρια μας, αναλάβαμε ευθύνες άλλων. Αυτών που δεν είχαν ποτέ το θάρρος να πουν την αλήθεια. Αυτών που οδήγησαν το Δήμο στο γκρεμό, λειτουργώντας χωρίς νομιμότητα».

Με αυτά τα λόγια απάντησε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως μοναδικό θέμα την έγκριση των ισολογισμών της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Αχαρνών (Δ.Ε.Α.Δ.Α.) ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης, σε όλους εκείνους που τον κατηγορούν για προσπάθεια πολιτικής και ηθικής εξόντωσης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα του πρώην Δημάρχου Σπύρου Στριφτού.
Οι βολές της Δημοτικής Αρχής προς τις προηγούμενες Διοικήσεις και ιδιαίτερα προς την προηγούμενη αρχή και τα όσα αναφέρθηκαν για νέα ελλείμματα, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του κ. Στριφτού, όσο και του πρώην Αντιδημάρχου κ. Χρ Ντούρου, ο οποίος μετά από τις απαντήσεις που έδωσε, αποχώρησε μαζί με τον πρώην Δήμαρχο και τους άλλους Συμβούλους της παράταξης.

Ο δε κ. Στριφτός, μίλησε και πάλι για προσπάθεια σπίλωσης δικαιολογώντας έτσι την αποχώρηση του.

Ο πρόεδρος της ΔΕΑΔΑ κ. Γεροντίδης έκανε λόγο για 18,5 εκατομμύρια ευρώ χρέος της Επιχείρησης, που ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση, εξ αιτίας του απλήρωτου προσωπικού για εννέα μήνες, των οφειλών προς ΙΚΑ και Εφορία, σε πρόστιμα και προς προμηθευτές, με συνέπεια να μην έχει ούτε ασφαλιστική, ούτε φορολογική ενημερότητα.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Αφουξενίδης, τόνισαν πως παρέλαβαν οφειλές από δραστηριότητες οι οποίες ήταν ξένες προς τις αρμοδιότητες της Επιχείρησης, όπως οι 800.000 ευρώ για ασφαλιστικά, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί σε τι έργα αφορούν, αλλά και τα 325.000 σε εταιρεία που Σεκιούριτι για φύλαξη σχολείων, αμφισβητώντας και το κατά πόσο υπήρξε ουσιαστική φύλαξη.

Κατηγόρησαν την πρώην Αρχή ότι ενώ πλήρωσαν 120.000 ευρώ το 2004, για να συνταχθούν οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας και για τις τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις, τις αγνόησαν και ιδιαίτερα την τελευταία διετία προχώρησαν σε αλόγιστες προσλήψεις του προσωπικού, το οποίο αδυνατούσαν από κάποια στιγμή και μετά να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επέδειξε η Διοίκηση της ΔΕΑΔΑ, ως το 2002 οι αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων ήταν μικρές, ενώ από το 2001 η ψαλίδα άνοιγε με αλματώδη ρυθμό.

Ιδιαίτερα το 2006 οι ζημιές της Επιχείρησης, έφτασαν η ξεπέρασαν τις ζημιές που είχε και τα 12 προηγούμενα χρόνια.

Είχε πάνω από 8 εκατομμύρια οφειλές σε μισθούς και ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα νούμερα που παρουσιάστηκαν, η ζημιά έως το 2002 ήταν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, το 2004 3,6 εκατομμύρια, το 2005 διπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 7,2 εκατομμύρια και από το 2006 τα 8,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στις 850.000 ευρώ για ασφαλτικά έργα ο κ. Αφουξενίδης είπε ότι δεν υπάρχουν ούτε διευθύνσεις, ούτε δόθηκαν διευκρινίσεις για το ποια έργα αφορούσαν, ενώ για τις 326.000 για φύλαξη σχολείων είπε ότι ούτε αρμοδιότητα της ΔΕΑΔΑ είναι, ούτε σχετική απόφαση υπήρχε, επισημαίνοντας πως για έργα άνω των 45.000 ευρώ, προβλέπεται ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός.

Έγινε ακόμα αναφορά για 62.000 ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για διευκολύνσεις του Γραφείου Δημάρχου, αλλά και για ένα μεγάλο έλλειμμα 3,9 εκατομμυρίων ευρώ της Επιχείρησης.

Απαντώντας ο πρώην Δήμαρχος οικονομικών κ. Χρήστος Ντούρος, κατηγόρησε τη σημερινή Δημοτική Αρχή ότι παίζει «με την νοημοσύνη μου» αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν για έλλειμμα 3,9 εκατομμυρίων, λέγοντας πως όλα αναφέρονται αναλυτικά στην έκθεση των ορκωτών λογιστών.

Όπως είπε, υπήρξαν ταμειακές διευκολύνσεις του Δήμου προς την ΔΕΑΔΑ για πληρωμές μισθών και άλλων εξόδων και το ποσό αυτό είναι μία ταμειακή διευκόλυνση που οφείλει η Επιχείρηση στο Δήμο.

«Με προσεκτικό διάβασμα της έκθεσης, όλοι μπορούν να διαπιστώσουν το που είναι τα χρήματα και είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα. Είναι επίσης προφανές ότι δεν υπάρχει το ποσό των 3,9 εκατομμυρίων » τόνισε ο κ. Χρ. Ντούρος.

Απαντήσεις όμως έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΑΔΑ κ. Παρασκευάς Νομικός.

Για τα 62.000 ευρώ που εμφανίζονται ότι χρησιμοποιήθηκαν για διευκόλυνση του γραφείου του Δημάρχου, είπε ότι αφορούσαν έξοδα δικαστικά, αγορά αυτοκινήτου, για βοήθεια σε θέματα υγείας προς συνδημότες μας, οικονομική στήριξη σε μοναστήρι για επισκευή ζημιών που έγιναν από τον σεισμό, για μεταγραφές του Αχαρναϊκού, αλλά και 6.000 ευρώ ως οικονομική βοήθεια σε τοπικούς υποψήφιους πολιτευτές, χωρίς να διευκρινίσει το ποιοι, η όποιος ήταν, παρά μόνο σε ερώτηση του Σπύρου Βρεττού, διευκρίνισε πως αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τον βουλευτή Ντίνο Βρεττό .

Το ότι αναγράφηκαν ως διευκόλυνση του γραφείου του Δημάρχου, είχε τον χαρακτήρα της γνώσης αυτών των εξόδων από το γραφείο του Δημάρχου. Ενώ ένα ποσό 18.000, δόθηκε προς τρίτους για να βοηθήσουν τον Δήμο να εισπράξει 700.000 ευρώ από προγράμματα παρελθόντων ετών, που θα χάνονταν.

Σε ότι αφορά τις δύο μεγάλες αναθέσεις, για την μεν 326.000 ως φύλαξη σχολείων, είπε πως ήταν μία σύμβαση από την τετραετία του κ. Παπανίκα και συνεχίστηκε, αλλά όταν ανέλαβε ο Επίτροπος την απέρριψε και στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τότε Δήμαρχος κ. Στριφτός είχε δηλώσει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να πληρωθεί μέσω της ΔΕΑΔΑ.

Χρήματα όμως δεν ήρθαν ποτέ από τον Δήμο και έτσι έμεινε ανεξόφλητη η εταιρεία.

Για τις 850.000 των ασφαλτικών, υποστήριξε πως ήταν έργα που ο ίδιος είχε την επίβλεψη τους όταν ήταν πρόεδρος της ΔΕΤΕΔΑ και όταν ανέλαβε την ΔΕΑΔΑ, μεταφέρθηκαν και αυτά τα έργα στην Επιχείρηση Ανάπτυξης. Ωστόσο δεν υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κανένα από τα δύο.

Στη συνέχεια, ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός, είπε ότι έχει κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στο πως κινήθηκαν τα χρήματα, τόνισε ότι το προσωπικό προσελήφθηκε για να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες και πως υπήρξαν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον Επίτροπο που απέρριπτε τις αναθέσεις.

«Γι΄ αυτό κάναμε ταμειακές διευκολύνσεις στις Επιχειρήσεις και επιμένετε να μιλάτε για κρυφούς λογαριασμούς. Δεν αποτυπώνετε σωστά το χρέος των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς τον Δήμο. Επαναλαμβάνω, ότι υπάρχει διάθεση να μας εκθέσετε για οικονομικά θέματα, χωρίς να προκύπτει πουθενά κακοδιαχείριση» τόνισε, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένο, το να μην συμμετέχει σε μία τέτοια άδικη διαδικασία. Έτσι αποχώρησε και μαζί του αποχώρισαν και οι σύμβουλοι του συνδυασμού του, πλην του κ. Ελευθεριάδη.

«Βολές» προς τους συμβούλους που αποχώρησαν έριξε ο επικεφαλής της «ΑΧΑΡΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» κ. Γιώργος Λέκκας, επισημαίνοντας πως τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να αντέχουν την κριτική.

Έκανε λόγο για αλόγιστη πολιτική και κακοδιαχείριση που προκάλεσαν θετική ζημιά – όπως τη χαρακτήρισε, ενώ επανέλαβε με την σειρά του πως πρέπει άμεσα να αναλάβουν την περαιτέρω διαλεύκανση οι Δημόσιοι Ελεγκτές.

Μοίρασε τις ευθύνες ο Σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ κ. Θάνος Τραβασάρος, τόσο στη Διοίκηση του Δήμου και των Επιχειρήσεων, όσο και στην Πολιτεία που έδωσε αρμοδιότητες χωρίς πόρους.

Ευθύνες όμως έριξε και στη σημερινή Διοίκηση, για το ότι δεν έχει ρίξει «φως» στα οικονομικά θέματα και δεν έχει πιέσει όσο πρέπει για να έρθουν οι Δημόσιοι Ελεγκτές.

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το παθητικό που παρουσιάζει η ΔΕΑΔΑ, αφού πρόκειται για χρήματα των πολιτών, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο

κ. Σπ. Στούρα.

Πρόσφερε όλα τα χρόνια η ΔΕΑΔΑ και ιδιαίτερα σε κοινωνικές δράσεις, τόνισε ένας ακόμη άνθρωπος που είχε την Διοίκηση της Επιχείρησης, ο Νίκος Γκασούκας, επισημαίνοντας πως υπήρξαν και θετικοί ισολογισμοί, τουλάχιστον έως ότου ανέλαβε ο Επίτροπος.

Υποστήριξε πως υπήρχαν ισολογισμοί, που όμως δεν είχαν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Οι ισολογισμοί ψηφίζονται από τον μέτοχο και όχι από τον διαχειριστή» ήταν η απάντηση του Αφουξενίδη.

Ενώ ο κ. Γιάννης Γρηγοριάδης, είπε ότι η κοινωνική πολιτική δεν είναι να προσλαμβάνεις άτομα που δεν μπορείς να πληρώσεις, ούτε να κάνεις εικονικές προσλήψεις.

«Αναλάβαμε τις ευθύνες που έπρεπε να είχαν αναλάβει οι προηγούμενοι, αλλά δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν», είπε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης, που τόνισε πως γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να έρθουν οι Δημόσιοι Ελεγκτές. «Πως μπορεί να λειτούργησε η επιχείρηση όταν το 2005 είχε έσοδα 2,5 εκατομμύρια και έξοδα 9 εκατομμύρια;» και κατηγόρησε τον πρώην Αντιδήμαρχο οικονομικών πως κρατά τα χαρτιά στο συρτάρι».

Είπε ακόμη ο κ. Δήμαρχος, πως η σημερινή Διοίκηση κατάφερε να γίνει ή Δ.Ε.Α.Δ.Α. , (η οποία λειτουργεί πλέον με 289 άτομα), φερέγγυα, τόσο απέναντι στο Δήμο όσο και απέναντι στο Δημόσιο, στους δημότες και στους εργαζομένους. Πληρώνει στην ώρα τους μισθούς καθώς και όλες τις υποχρεώσεις της στο Δημόσιο.

Τελικά οι ισολογισμοί ψηφίστηκαν με επιφύλαξη, από όλους τους παρόντες