Ψηφίστηκε το διετές Πρόγραμμα Δράσης της Κ.Ε.Δ.Α. 2008- 2009

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Προϋπολογισμός 11,2 Εκατ. Ευρώ με 17μηνο πρόγραμμα

Πρόκειται για ένα εγχείρημα καθόλου εύκολο, αφού πέρα από τις δράσεις που παρέμειναν από την ΔΕΑΔΑ, στο διετές πρόγραμμα προβλέπονται μία σειρά παρεμβάσεων που το πιο δύσκολο δεν είναι να τεθούν σε λειτουργία, όσο το να λειτουργούν σωστά και να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι και η δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης στις Βρυξέλλες, με στόχο να είναι σε άμεση επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, προκειμένου να πετύχει την εξασφάλιση πόρων για δράσεις που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι το πρώτο διετές πρόγραμμα της νέας Δημοτικής Επιχείρησης ΚΕΔΑ, που πήρε τη θέση της ΔΕΑΔΑ, το οποίο ψηφίστηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και αν καταφέρει να πετύχει τους στόχους και τις δράσεις που θέτει, τότε πραγματικά θα προσφέρει πολλά και θα θέσει τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερη προσφορά στα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το διετές πρόγραμμα ο Δήμος θα συμμετάσχει με 10,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα εγχείρημα καθόλου εύκολο, αφού πέρα από τις δράσεις που παρέμειναν από την ΔΕΑΔΑ , στο διετές πρόγραμμα προβλέπονται μία σειρά παρεμβάσεων που το πιο δύσκολο δεν είναι να τεθούν σε λειτουργία, όσο το να λειτουργούν σωστά και να επιτευχθούν οι στόχοι.

Χαρακτηριστικά προβλέπονται η δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, σε συνεργασία με αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με στόχο την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε οικονομικά αδυνάτους, γραφείο υποστήριξης ανέργων, που θα είναι σε επαφή με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα ενημερώνει για θέσεις εργασίας και για προγράμματα που αφορούν ανέργους και προγράμματα κατάρτισης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το ΚΕΚ και μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί κάποιες λάθος κινήσεις, η παραβλέψεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις σε περίπτωση που κάποιοι θεωρήσουν ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και σωστά για θέσεις εργασίας ή προγράμματα ή και κάποιοι άλλοι ότι υπήρξε επιλογή προσώπων.

Τέτοιες ενέργειες μπορούν να δώσουν μεγάλη βοήθεια, αλλά θέλει προσοχή από όσους αναλάβουν αυτό το ευαίσθητο κομμάτι.

· Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ομάδων εθελοντών που εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος θα έχουν και κοινωνική προσφορά.

· Ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι και η δημιουργία γραφείου υποστήριξης στις Βρυξέλλες, με στόχο να είναι σε άμεση επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, προκειμένου να πετύχει την εξασφάλιση πόρων για δράσεις που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ χρειάζεται ένα πολύ καλό επιτελείο και πολλή και οργανωμένη δουλειά για να υπάρχει αποτέλεσμα.

· Σε ότι αφορά την κοινωνική πρόνοια προβλέπεται η δημιουργία δύο νέων σταθμών – ο ένας έχει καθοριστεί για την περιοχή της Αγίας Άννας – και μία σειρά δραστηριοτήτων για παιδιά σχολικής ηλικίας, τα ΑΜΕΑ και την τρίτη ηλικία.

· Ενώ στο κεφάλαιο έρευνας και τεχνολογίας, πέρα από το γραφείο στις Βρυξέλλες προβλέπονται οι περιβαλλοντολογικές, αλλά και κοινωνικές μελέτες και μελέτες αξιοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

· Στα πολιτιστικά ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προβολή της ιστορίας και των μνημείων της πόλης, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα «Θολωτός Τάφος».

· Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προβολής της ιστορίας και των παραδόσεων και ανάδειξης των μνημείων σε συνεργασία με την Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

· Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλης της χώρας, θεατρικά δρώμενα, παρουσίασης, ξεναγήσεις και άλλες δράσεις, όπως εκδηλώσεις για την πόλη των Αχαρνών, του Αρχαιολογικού τμήματος και πολλές πολιτιστικές μαθητικές εκδηλώσεις.

· Προβλέπονται επίκαιρες ημερίδες (όπως κοινωνικού αποκλεισμού), λειτουργία θερινού κινηματογράφου, πινακοθήκης με έργα καλλιτεχνών του Δήμου, βιβλιοθήκης, εκδόσεις, εικαστικό εργαστήρι, σχολή χορού και συνεχίζονται και οι δράσεις του Δημοτικού Ωδείου και της Φιλαρμονικής. Το διετές αυτό πρώτο πρόγραμμα της ΚΕΔΑ είναι εναρμονισμένο με τις δυνατότητες που δίνει στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ο νέος Δημοτικός Κώδικας, σε τομείς κοινωνικής προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού, περιβάλλοντος και προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας.

· Καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Δήμο και έπρεπε να επιλέξει σε ποιους τομείς θα δραστηριοποιηθεί και μέσα από αυτό το πρόγραμμα δράσης θα προχωρήσει και στην διεκδίκηση κονδυλίων.

· Η εύρεση ενός κτιρίου που να καλύπτει τις ανάγκες υλοποίησης των δράσεων της κοινωφελούς επιχείρησης αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της ΚΕΔΑ, πέραν των δράσεων που έθεσε στο διετές πρόγραμμα, τέτοιο που να καλύπτει τις ανάγκες υλοποίησης των δράσεων της.

· Μάλιστα προσανατολίζεται ώστε σε αυτόν τον χώρο να λειτουργήσει και η βιβλιοθήκη, ενώ για την Πινακοθήκη προβλέπεται να στεγαστεί στον χώρο του Δημοτικού Μεγάρου – στον προθάλαμο της αίθουσας εκδηλώσεων – αφού πρώτα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις.

· Παρεμβάσεις απαιτούνται και στο χοροθέατρο «Σοφοκλής» για την λειτουργία του θερινού κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα 2008-2009 της ΚΕΔΑ θα καλυφθεί στην συντριπτική του πλειοψηφία από τον Δήμο, που θα διαθέσει γι’ αυτόν το σκοπό 10,2 εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων θα διατεθεί για το τρέχον έτος, ενώ η χρηματοδότηση για το 2009 φθάνει στα 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 1,7 εκατομμύρια είναι οφειλές προηγουμένων ετών.

Συνολικά ως το τέλος του 2009 προβλέπεται να διατεθούν περίπου 11,2 εκατομμύρια για το πρόγραμμα, με τα έσοδα να υπολογίζονται σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο.

Την «μερίδα του λέοντος» φυσικά έχει είναι η μισθοδοσία των ανθρώπων που θα αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος.

Όσο για την αμοιβή της διοίκησης της ΚΕΔΑ, υπάρχει μόνο ο μισθός του προέδρου που καθορίζεται στα 2.500 ευρώ μηνιαίως όσο και των ειδικών συμβούλων, ενώ για τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης, για την αμοιβή τους αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν θα ξεπερνούν τα 300 Ευρώ μηνιαίως. Μάλλον εδώ υπάρχει θέμα που θα φανεί στην πορεία. Ας αναμένουμε.
………………………………………………………………
Με φωτό Οικονομου

Ερώτηση βουλευτή Βασίλη Οικονόμου

Το νέο σύστημα χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών

σταθμών οδηγεί τις προνοιακές δομές σε τελμάτωση

Τις έντονες αντιδράσεις της ΤΕΔΚΝΑ έχει προκαλέσει το νέο καθεστώς χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών που υλοποιείται μέσω της Εργατικής Εστίας. Το πρόβλημα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Αττικής και το οποίο είχαμε φέρει στη Βουλή με σχετική ερώτησή μας (Αρ.Ερ. 11333/6-5-08) αφορά το ποσό χρηματοδότησης με το οποίο επιδοτούνται οι Δήμοι και το οποίο καλύπτει μέχρι το 50% του κόστους της λειτουργίας τους.

Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη του κόστους των τροφείων , γεγονός το οποίο θα υποχρεώσει τους δήμους να καταβάλλουν το 1/3 του κόστους από το δημοτικό τους προϋπολογισμό , προκειμένου να συντηρήσουν τους παιδικούς σταθμούς , με αποτέλεσμα την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής και την ενδεχόμενη χρεοκοπία τους .

Διαφαίνεται εύλογα κατά αυτόν τον τρόπο η πάγια τακτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. ,η οποία οδηγεί κάθε προνοιακή δομή σε τέλμα στο βωμό της ιδιωτικοποίησης επιβαρύνοντας έτσι την ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον και βάσει του νέου συστήματος οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον αριθμό των θέσεων που διαθέτουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τις 18 Ιουλίου έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης θέσεων και αντίστοιχα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, η κωλυσιεργία που προκύπτει από τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την αδειοδότηση των σταθμών , τα πενιχρά κονδύλια που διατίθενται από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των προνοιακών δομών όσο και τα στενά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία εντάσσονται στο σύστημα οι ομάδες δικαιούχων, δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία αλλά και τη συνέχεια του θεσμού αυτού.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ΕΡΩΤΏΝΤΑΙ οι Υπουργοί Απασχόλησης και Εσωτερικών :

1. Για ποιο λόγο δεν καλύπτετε το κόστος λειτουργίας των προνοιακών δομών εφόσον γνωρίζετε ότι κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται πρόβλημα στους προϋπολογισμούς των Δήμων;

2. Επιθυμείτε την χρεοκοπία των Δήμων ; Αφού δεν τους χρηματοδοτείτε για τέτοιες δράσεις πως θα καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας αυτών των δομών; Με δανεισμό; Με εισφορά των πολιτών στα έξοδα λειτουργίας ;

3. Προτίθεστε να προβείτε στη συμπληρωματική ενίσχυση των κονδυλίων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους και πότε;

4. Ποια είναι εφεξής η τακτική σας για τους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες προνοιακές δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνική Μέριμνα, Ιατροκοινωνικά Κέντρα) στους δήμους ; Προτίθεστε να συνεχίσετε τη λειτουργία των κοινωνικών αυτών παροχών με δικές σας ενέργειες όπως π.χ. η χρηματοδότηση τους ;

5. Τι προτίθεστε να κάνετε με το προσωπικό που απασχολείται στις προνοιακές δομές δεδομένου ότι βρίσκεται σε συνεχή ανασφάλεια;

6. Προτίθεστε να δώσετε παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων δεδομένου ότι η τακτική την οποία ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της περικοπής των κονδυλίων είναι αυτή που ουσιαστικά δημιουργεί το πρόβλημα;

7. Για ποιο λόγο αποκλείονται κατηγορίες εργαζομένων όπως οι άνεργες γυναίκες από τα νέα κριτήριά σας για την ένταξη στο σύστημα δικαιούχων; Προτίθεστε να αναθεωρήσετε τα κριτήρια αυτά;

……………………………………………

Με φωτό Βρεττού

Nτίνος Βρεττός

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Να επιβάλλονται κυρώσεις όπου βιάζεται το περιβάλλον

Με την υπ.αριθμ. 11446/20/5/2008 ερώτηση του βουλευτή της περιφέρειας Αττικής Ντίνου Βρεττού, εισήχθη στην βουλή το θέμα των καταγγελιών για το περιστατικό ρύπανσης στο διυλιστήριο Ασπροπύργου.

Με το υπ.αριθμ. 2343Β-2365Β-2502Β/13/6/2008, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης, αναφέρει ότι «η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) πραγματοποίησε στις 18/6/2007 έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων και περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνα.

Ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2947/2001 και έχουν συνταχθεί η με α.π. ΕΥΕΠ/ΤΝΕ οικ. 10604/15-5-2008 πράξη βεβαίωσης παράβασης και η με α.π. ΕΥΕΠ/ΤΝΕ οικ. 10606/15-5-2008 εισήγηση για την επιβολή προστίμου προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.»

Στην συνέχεια ο αρμόδιος Υφυπουργός μας ενημερώνει ότι με επιστολή της εταιρείας ΕΛΠΕ Α.Ε. σχετικά με περιστατικό δυσλειτουργίας και με συνημμένα στοιχεία του σταθμού ποιότητας ατμόσφαιρας, αποδέχεται ότι «λόγω εκτάκτου προβλήματος στη Μονάδα Καταλυτικής Πυρόλυσης, υπήρξε αυξημένη διάθεση αερίων προς τον πυρσό του διυλιστηρίου».

Ο κ. Καλογιάννης συνοψίζοντας επισημαίνει ότι «από τα υποβληθέντα αποτελέσματα των μετρήσεων του σταθμού ποιότητας ατμόσφαιρας και από τα στοιχεία εκπομπών υδρογονανθράκων από τον πυρσό προκύπτει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό διήρκεσε περίπου δεκαπέντε λεπτά και δεν οδήγησε σε υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων ποιότητας της ατμόσφαιρας».

Ναι μεν αποδέχεται δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ την ύπαρξη του περιστατικού ρύπανσης, καταβάλλει όμως προσπάθεια να υποβαθμίσει το μέγεθος τη&sigm