ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Από την μία το πάγωμα έκδοσης των οικοδομικών αδειών λόγω μείωσης συντελεστή δόμησης από 1,8 στο 1,2 και από την άλλη το πάγωμα των δανείων απόκτησης κατοικίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που αναμένεται να διατηρηθεί την επόμενη πενταετία.

Οι συνέπειες αυτής της κρίσης είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, ακόμα και από τους πιο ειδικούς κατά κατηγορία θιγόμενους, όσο και από τις συγκροτημένες ή της υπό συγκρότηση δημοτικές παρατάξεις, που φιλοδοξούν μελλοντικά να εκλεγούν στην Δημοτική Αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναπροσαρμόσουν, οι νυν Δήμαρχοι τα υπό κατάρτιση πολύχρονα Επιχειρησιακά Προγράμματα Έργων που αντικατέστησαν τα ετήσια Τεχνικά Προγράμματα, στη βάση πάντα μιας αναπτυξιακής πορείας και εξέλιξης, σύμφωνα με τα εκάστοτε χρονικά δεδομένα.

Οι συνεχείς αυξήσεις των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή τη τελευταία πενταετία, φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν, αφού εδώ και μερικούς μήνες η τιμή των ακινήτων βρίσκεται σε πτωτική πορεία, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της κτηματομεσιτικής ASPIS REAL ESTATE, με τις Αχαρνές να καταγράφουν μέχρι στιγμής τη μικρότερη πτώση και τα Άνω Λιόσια τη μεγαλύτερη απόρροια των οικονομικών γεγονότων της περιόδου και της οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτά τα στοιχεία, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσε στα 1.700 ευρώ, στο Δήμο Αχαρνών, ενώ στις αρχές του χρόνου ξεπερνούσε τα 1.750 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας πτώση περίπου 3 %.

Λίγο μεγαλύτερη η πτώση της μέσης τιμής στους Θρακομακεδόνες, από τα 2.200 που ήταν η μέση τιμή τον Φεβρουάριο έπεσε στα 2.100, περίπου 4,5%. Αντίθετα μεγαλύτερη ήταν η καθοδική πορεία της μέσης τιμής στο Καμτερό αγγίζοντας το 6,5%, που είχε φτάσει στα 2.000 και σήμερα βρίσκεται στα 1.900 ευρώ/τμ και ιδιαίτερα στα Άνω Λιόσια που άγγιξε το 7% η πτώση και από τα 1.700 διαμορφώνεται σήμερα στα 1.600 ευρώ/τμ η μέση τιμή των ακινήτων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η τάση που επικρατεί είναι η συνέχιση της πτωτικής πορείας των τιμών ακινήτων, για άγνωστο χρονικό διάστημα, παρά τη προσπάθεια κάποιων κατασκευαστικών εταιρειών και μεγάλων κτηματομεσητικών, που δηλώνουν ότι δεν θα ρίξουν τις τιμές κι αυτό γιατί από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν τώρα και να ρευστοποιήσουν τη κατασκευαστική τους επένδυση και φαίνεται ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν το ρευστό έστω και με μικρότερο κέρδος. Αυτή η εξέλιξη είναι δυσμενή για τη μία πλευρά, αλλά υπάρχει και η άλλη, στην οποία ανήκουν εκείνοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν και θέλουν να αγοράσουν τώρα που η τιμή πέφτει. Είτε για να επενδύσουν, είτε για να αποκτήσουν ακίνητο και στέγη σε… λογικές τιμές. Ωστόσο, τα στοιχεία δημοσκόπησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν είναι αισιόδοξα για την αγορά ακινήτων, αφού 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν σκέφτονται να αγοράσουν σπίτι την επόμενη διετία ή όσο κρατήσει αυτή η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια, το ίδιο ποσοστό είναι αρνητικό στο στεγαστικό δάνειο. Η περιοχή που φαίνεται ότι κρατά την τιμή, είναι ο Δήμος Φυλής από την περιοχή μας. Ίδιες τιμές κρατούν ακόμα σε Κηφισιά, Κρυονέρι, Ν. Ιωνία, Πεύκη, Πετρούπολη και στο 0,5% η πτώση σε Αγίους Αναργύρους. Αντίθετα, από τις μεγαλύτερες πτώσεις σημειώνονται σε Άγιο Στέφανο και Ν. Ερυθραία (8%) στα Βόρεια Προάστια.

Μικρή πτώση αναμένεται στο Δήμο Αχαρνών και το νέο χρόνο σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως και στους Θρακομακεδόνες και μεγαλύτερη στο Δήμο Ζεφυρίου, σε τιμές που αναμένεται να παγιωθούν στα μέσα του 2009.