ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΤΗΝ Κ.Ε.Δ.Α.

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές από την πρώην Διοίκηση της ΔΕΑΔΑ

Έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικού Συμβούλιο στις 12 Αυγούστου 2009 αποφάσισε την ίδρυση Νέας Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών ( Κ.Ε.Π.Ε.Δ.Α.), όπου θα μεταφερθεί όλο το προσωπικό της Κ.Ε.Δ.Α.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη, πήγε στη Βουλή και δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. 1775Β/26-08-2009

· Δήμαρχος Παν. Φωτιάδης : «Αναλαμβάνω την ευθύνη για ότι έγινε. Το βλέμμα μας στους 170 εργαζόμενους. Η ΚΕΔΑ δεν κλείνει, με έφεση θα διεκδικήσει να άρει τη πτώχευση και να πληρώσει όλους τους προμηθευτές.

· Γιώργος Λέκκας : «Ως πότε το παρελθόν θα κυνηγάει το μέλλον»

· Χρήστος Γκίκας : «Οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι και είναι εκείνοι που προσφεύγουν στα δικαστήρια. Σαν παράταξη ψηφίζουμε την Επιχείρηση μόνο αν μεταφερθεί όλο το προσωπικό».

· Πολλά τα ερωτηματικά προς κάθε κατεύθυνση που θα αποκαλυφθούν στην συνέχεια, αφού σε καμιά πλευρά δεν προκύπτει κανένα όφελος από το οριστικό κλείσιμο της Επιχείρησης.

Έκτακτη συνεδρίαση στις 12 Αυγούστου 2009 για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών με θέμα: Η δημιουργία νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης, επειδή η ΚΕΔΑ οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Ξεκινώντας την εισήγηση του ο Δήμαρχος Παν. Φωτιάδης είπε :

«Σας κάλεσα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπε ο Δήμαρχος, για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε την Παρασκευή (7/8/2009). Από τη Παρασκευή ήρθαν οι δικηγόροι, ήρθαν οι υπηρεσίες, οι υπηρεσιακοί παράγοντες για να φθάσουμε σήμερα να έχουμε και τη μελέτη έτοιμη για τη δημιουργία της Νέας Επιχείρησης ΚΕΠΕΔΑ.
Όταν παραλάβαμε τη ΔΕΑΔΑ είχε 20 με 22 εκατομμύρια ευρώ υποχρεώσεις (σχόλιο: η διαφορά 2 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει σημασία). Σήμερα είναι κάτω από δύο εκατομμύρια, δύο οχτακόσια-δύο εννιακόσια!! Πράγμα που σημαίνει ότι πληρώσαμε υποχρεώσεις, (προμηθευτές, εργαζόμενους κλπ). Αυτός που έκανε την προσφυγή δεν έχει τι να πάρει από την επιχείρηση, καρέκλες και τραπέζια, γιατί η ΚΕΔΑ δεν είναι εμπορική επιχείρηση; Για αυτό κατάλαβε ότι έκανε λάθος. Αυτό που έβγαλε την απόφαση πάει να ανακαλέσει και εμείς είπαμε βγάλε την απόφαση και είμαστε διατιθέμενοι να σε πληρώσουμε!!

Μετά ο Επίτροπος είπε ότι δεν πληρώνει. Μετά ο δικαστής, ενώ πήγε και στήριξε την ανάκληση της πτώχευσης, ο δικαστής έβγαλε την επιχείρηση σε πτώχευση.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι νομικός και άλλοι δε μπορούν να καταλάβουν πως έγινε. Λένε ότι ο Δικηγόρος της Εταιρείας είπε στην πρώτη δίκη ότι εκτός από εμένα χρωστάνε και σε άλλους και όπως ξέρουμε, ανεπίσημα, η απόφασή τους είναι να πάει σε πτώχευση η Επιχείρηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σας καλέσαμε για να δώσουμε διέξοδο στο θέμα που προέκυψε. Τη ΚΕΔΑ την αφήνουμε ως έχει. Η ΚΕΔΑ δεν κλείνει. Εμείς θα κάνουμε αίτηση κατά της απόφασης, δεν μπορούμε όμως για τους εργαζόμενους να περιμένουμε μερικούς μήνες 6,7 ή 8. Για αυτό έφερα ως θέμα να ιδρύσουμε μια νέα επιχείρηση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Έχουν γίνει όλες οι επαφές οι απαραίτητες για αυτά που λέμε τώρα έχουν ωριμάσει σε σχέση με την ΕΕΤΑΑ που ξέρετε όλοι, ΚΕΔΚΕ, νομικούς και το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό που μας καίει τώρα είναι η ίδρυση μιας Νέας Επιχείρησης να μεταφερθεί το προσωπικό εκεί μέχρι τέλος του μηνός και από τις αρχές Σεπτεμβρίου το προσωπικό να πληρωθεί από τη νέα επιχείρηση. Και ο κώδικας το λέει μέσα μπορεί προσωπικό από μια επιχείρηση να πάει σε άλλη».

Αυτά είπε ο Δήμαρχος στην εισήγηση του και ακολούθησαν οι ερωτήσεις από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

Στις απορίες και στα ερωτήματα, που δεν ήταν άλλα παρά πως προέκυψε αυτό το σοβαρό θέμα γιατί κρατήθηκε μυστικό, ποιες οι ενέργειες μέχρι σήμερα, απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ Θεόφιλος Αφουξενίδης.

Ο κ Αφουξενίδης, είπε πως η Διοίκηση γνώριζε για την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει Προμηθευτής της Επιχείρησης, και από την πρώτη στιγμή όλη την υπόθεση την ανέλαβε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου και μέχρι πριν λίγο είχαμε την διαβεβαίωση ότι θα αποτραπεί η πτώχευση. Είπε πως έχει οριστεί Σύνδικος, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί στην ΚΕΔΑ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αχαρνές – Σύγχρονη Πόλη», Γιώργος Λέκκας, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι 170 εργαζόμενοι μέχρι τις 31 Αυγούστου. Φυσικά επέρριψε ευθύνες για ολιγωρία στην Δημ. Αρχή για τους χειρησμούς της, ενώ υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μίας νέας Επιχείρησης. Καυτηρίασε το γεγονός πως αν και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΑ δεν είχε καμία ενημέρωση από τον για την αίτηση πτώχευσης που εκκρεμούσε, αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους κυρίως της αντιπολίτευσης που το ήξεραν, δεν έκαναν μια ανακοίνωση στο δημοτικό συμβούλιο. Ενώ υποστήριξε πως θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί ώστε όλοι μαζί, εργαζόμενοι και Δημ. Σύμβουλοι, να λάμβαναν μέρος στο Δικαστήριο, ώστε να αποτρεπόταν η δικαστική απόφαση της πτώχευσης. Κλείνοντας εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας «Δεν ξέρω πόσο το παρελθόν θα κυνηγάει το μέλλον αυτού του τόπου»

Ο επικεφαλής της ΠΑΣΤΥΜ κ. Β. Τοπαλιανίδης είδε από άλλη οπτική γωνία το θέμα τονίζοντας πως η ιδέα για την δημιουργία νέας Επιχείρησης γίνεται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Δημ. Αρχής. «Εμείς σαν ΠΑΣΥΜ και την ΚΕΔΑ δεν την ψηφίσαμε όπως δεν θα ψηφίσουμε κι αυτή, γιατί δεν υποστηρίζουμε επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου. Η θέση μας είναι να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο».

Ο Επικεφαλής της ΑΕΠ. κ Χρήστος Ντούρος τόνισε πως προς αποφυγή νέων προσλήψεων πρέπει να γίνει ονομαστική μεταφορά τω εργαζομένων στην νέα Επιχείρηση, ενώ απέρριψε κι αυτός ευθύνες στην Διοίκηση για ολιγωρία.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Κ.Α. κ. Χρήστος Γκίκας ήταν κατηγορηματικός, το θέμα δημιουργήθηκε γιατί δεν έχουμε εξοφλήσει τους προμηθευτές. Ένα υπήρχε αμφιβολία ότι τα τιμολόγια ήταν πλαστά, έπρεπε να προσφύγουμε δικαστικώς. Δε έγινε τίποτα και οι προμηθευτές είναι εκείνοι που προσφεύγουν στα δικαστήρια. Σαν παράταξη ψηφίζουμε την Επιχείρηση μόνο αν μεταφερθεί όλο το προσωπικό.

Ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Ελευθεριάδης δήλωσε πως αν και ανήκε στο ΔΣ της ΚΕΔΑ βρέθηκε κι αυτός προς τετελεσμένων γεγονότων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βρεττός μίλησε για τιμωρία εξ ουρανού της Δημ. Αρχής η οποία ενώ πάντα επικαλούντο το γράμμα του νόμου τώρα, τραγική ειρωνεία, την τιμωρεί μία δικαστική απόφαση, ενώ επεσήμανε πως αν δεν δούμε αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Γεροντίδης επέρριψε ευθύνες στον Δήμαρχο και στον Πρόεδρο κ. Αφουξενίδη κατηγορώντας τους πως έπρεπε να είχαν φροντίσει να μην κατέληγε η ΚΕΔΑ στη πτώχευση. Ενώ τους χαρακτήρισε ανάξιους και πως εκμεταλλευτήκαν τους εργαζομένους, ενώ ευθύνες έριξε και στην αντιπολίτευση που την χαρακτήρισε ανύπαρκτη. Γυρνώντας στους εργαζομένους τους σύστησε να σταματήσουν να είναι χειροκροτητές και όλους θα μας κρίνετε στο τέλος της τετραετίας.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών στη συνέχεια παρουσίασε τέσσερα – πέντε έγγραφα δικόγραφα της υπόθεσης, ρωτώντας ποιος τα παρέλαβε και τα έσκιζε χωρίς τους δώσει σημασία, κοιτώντας ταυτόχρονα τον Γεροντίδη, που δεν έδωσε συνέχεια.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρώην δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΕΑΔΑ Νίκο Γκασούκα ο οποίος με έγγραφα απέδειξε πως η Δημοτική Αρχή και ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ ήταν γνώστες των διαδικασιών της πτώχευσης.

Είχε όλα τα πρακτικά του δικαστηρίου και την απόφαση.Απέδειξε πως η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα ο Νίκος Γκασούκας παρουσίασε έγγραφο που αναφέρει σαν νόμιμο εκπρόσωπο της ΚΕΔΑ τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΑΔΑ Παύλου Γεροντίδη.
Παρόν στην συνεδρίαση ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Τάσος Μουστακάτος ο οποίος στην τοποθέτηση του τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης της νέας Εταιρείας και την μεταφορά των εργαζομένων σε αυτήν.

Κλείνοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Παν. Φωτιάδης επανέλαβε πως η ΚΕΔΑ δεν κλείνει, με έφεση θα διεκδικήσει να άρει τη πτώχευση και να πληρώσει όλους τους προμηθευτές.

Ακολούθησε η ψηφοφορία. Η πρόταση για την ίδρυση της νέας επιχείρησης υπερψηφίστηκε με 23 υπέρ 2 κατά ( Τοπολιανίδης – Τραβασάρος) – 2 λευκά (Γεροντίδης – Πετρόπουλος) , ενώ η πρόταση της ΠΑΣΥΜ για μεταφορά των εργαζομένων στο Δήμο απορίφθηκε αφού έλαβε 8 υπέρ , κατά ο και λευκά 20

Στο επόμενο θέμα του συμβουλίου για την συγκρότηση της Νέας Διοίκησης , υπερψηφίστηκε με 26 υπέρ και 2 κατά.

Η Νέα Διοίκηση στην ΚΕΠΕΔΑ έχει ως εξής:

Πρόεδρος : Αφουξενίδης Θεόφιλος

Αντιπρόεδρος : Θεοδωρίδης Ματθαίος

Μέλη : Σεϊτανίδου Αθηνά, Αβραμίδου Ελένη, Χαριτίδου Μαρία, Ντούρος Χρήστος και Ελευθεριάδης Στέλιος.

Αναπληρωματικά : Μουκάνης Μαρίνος, Κούτας Κωνσταντίνος, Αθανασιάδης Γεώργιος, Ζερτίδης Παν. Γκίκας Χρήστος και Βρεττός Σπύρος.

………………………………………………..

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 13/10/2008 κατετέθη πρόταση για πτώχευση της ΚΕΔΑ, επειδή η ΚΕΔΑ δεν εκτέλεσε τις διαταγές πληρωμής για ακάλυπτες επιταγές στην εταιρεία «ΛΟΥΚΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ ΜΠΕΤΑ .Ε.», που είχαν εκδοθεί το 2007.
Στις 12-8-2009 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών. Θέμα: Η δημιουργία νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης, επειδή η ΚΕΔΑ οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώχευση της ΚΕΔΑ άρχισαν από το 2006.

Η Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων Δήμου Αχαρνών (ΔΕΤΕΔΑ) εκτέλεσε έργα ασφαλτόστρωσης για το Δήμο Αχαρνών το έτος 2006. Η προμήθεια του ασφαλτικού υλικού έγινε από τις εταιρείες «ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΤ. ΤΣΟΓΚΑΣ & ΣΙΑ Α.Ε.» και «ΤΣΟΓΚΑΣ GR ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ Α.Ε.». Για την πληρωμή τους η ΔΕΤΕΔΑ εξέδωσε επιταγές με δικαίωμα περεταίρω οπισθογράφησης, σε λογιστική τακτοποίηση εκκρεμοτήτων της ΔΕΤΕΔΑ.

Η οπισθογράφηση των επιταγών έγινε από την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αχαρνών, η οποία μπορούσε να το κάνει αφού στο καταστατικό της στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβανόταν η κατασκευή έργων. Επιταγή 200.000 € που εκδόθηκε από την ΔΕΤΕΔΑ για αγορά ασφαλτικού υλικού από την «ΤΣΟΓΚΑΣ GR ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ Α.Ε.» οπισθογραφήθηκε (το 2006) από τον τότε πρόεδρο της ΔΕΑΔΑ Παρακευά Νομικό. Σημειωτέων ότι οι εν λόγω επιταγές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες περί του τέλους Οκτώβρη του 2006.
Η Εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη για την ακάλυπτη επιταγή, για έργο που είχε εκτελέσει, και ζήτησε την έκδοση απόφασης διαταγής πληρωμής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την 1821/15-2-2007 με απόφαση του επέβαλε το ποσό των 246.592 € για το κεφάλαιο του τόκους και τα έξοδα και με την από 16/7/2008 εντολή του για εκτέλεση.
Η νέα Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Φωτιάδη και πρόεδρο της ΔΕΑΔΑ τον Π. Γεροντίδη αρνήθηκαν την εξόφληση της επιταγής, παρά την δικαστική απόφαση, δεδομένου ότι, όπως ισχυρίστηκαν, ο κ. Νομικός παράνομα οπισθογράφησε την επιταγή, δεδομένου ότι με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΑ είχε δικαίωμα χωρίς απόφαση Συμβουλίου της Επιχείρησης να υπογράφει για ποσά μέχρι 3.000 €.
Η ΔΕΑΔΑ άσκησε ανακοπή κατά της 55/23-1-2008 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών, για αναστολή της διαταγής πληρωμής, η οποία απερρίφθη για τυπικούς λόγους .

Κατά της ΔΕΑΔΑ έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής για ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων των «ΛΟ&Upsil