Σ Α Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Σ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Ένας νέος θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καθιερώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην πόλη των Αχαρνών. Μια τολμηρή πρωτοβουλία που τιμά τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Παν. Φωτιάδης , Δήμαρχος Αχαρνών : Έκανε τον απολογισμό έργων και πράξεων για το 2008, με τόλμη, ειλικρίνεια και προοπτική.

Σπ. Στριφτός, Πρώην δήμαρχος, επικεφαλής παράταξης Ε.Κ.Α.: Ήλθε να καταγγείλει την τακτική και νοοτροπία της σημερινής Δημοτικής Αρχής και αποχώρησε από τα έδρανα…

· Γιώργος Λέκκας : Επικεφαλής παράταξης « Αχαρνές – Σύγχρονη πόλη»: . Ομιλία αρχηγικής έμπνευσης και εμφάνισης, πλήρης τεκμηριωμένη με μηνύματα προς όλες τις κατευθύνεις.

· Βασίλης Τοπαλιανίδης, Επικεφαλής ΠΑΣΥΜ: Πρόταση ενίσχυση των θέσεων του Κ.Κ.Ε. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

· Μαχητική και με σκληρή κριτική οι εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος δημόσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής, του Δημάρχου Αχαρνών Παν. Φωτιάδη για τα πεπραγμένα του έτους 2008, στην Κεντρική Πλατεία των Αχαρνών, το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2009, που κράτησε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα..

Σύσσωμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, με εξαίρεση τον επικεφαλής της Α.Ε.Π. δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ντούρο, που απουσίαζε για λόγους υγείας, εκπρόσωποι της Νομαρχίας, των Δήμων Άνω Λιοσίων και Θρακομακεδόνων αλλά και ο βουλευτής Θεόδωρος Πάγκαλος, ο πρώην βουλευτής κ. Παν. Κουρουπλής, έδωσαν το παρών από νωρίς στην Κεντρική Πλατεία Αχαρνών.

Ακόμη ο πρώην δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μίμης Κατσανδρής, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Βέλλας, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Παπαθανασόπουλος, Δημήτρης Σιάτρας, Πόπη Φαμελίτου, Λίτσα Αλεξάνδρου, Λίτσα Ρίζου, εκπρόσωποι φορέων της πόλης μας , επισημοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, μια διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Ομιλία Δημάρχου Παν. Φωτιάδη

Σ’ αυτό το ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Διοίκησης του Δήμου μέσα στο 2008,

βασιζόμενος, σε πέντε άξονες, στο νοικοκύρεμα των οικονομικών, στον προγραμματισμό τεχνικών έργων & υποδομών, στην καθαριότητα και συντήρηση πρασίνου στην πόλη, στην κοινωνική προσφορά & παροχή υπηρεσιών στους δημότες όλων των ηλικιών, στην προαγωγή πολιτισμού & αθλητισμού.

Όμως η αναφορά του Δημάρχου σε οικονομικές παρατυπίες ή παρανομίες, στην αρχή της ομιλίας του, για κακοδιαχείριση, για έλλειμμα 10,7 εκατομμυρίων ευρώ και κινήσεις χρηματικών ποσών χωρίς εντάλματα και χωρίς να το γνωρίζει η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου κατά την θητεία της προηγούμενης Διοίκησης άναψε το «φυτίλι» της έντασης.

Τα κυριότερα σημεία του απολογισμού του δημοσιεύονται σε διπλανή στήλη.

Ομιλία πρώην Δημάρχου Σπύρου Στριφτού

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Παναγιώτη Φωτιάδη, κατηγορώντας τον αρχικά για ανυπαρξία σ’ ότι αφορά την παραγωγικότητα του σε έργα και στην καθημερινότητα του Δημότη, λέγοντας πως η πόλη είναι πιο πίσω απ’ ότι την άφησε η προηγούμενη Διοίκηση και στην συνέχεια χρησιμοποίησε ακόμη πιο σκληρές εκφράσεις προσωπικά κατά του νυν Δημάρχου.

Σε ότι αφορά τα όσα λέγονται για την οικονομική διαχείριση κατά της θητείας του, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχτεί σπιλώσεις στο πρόσωπό του, ότι ο ίδιος έγινε φτωχότερος από την ενασχόλησή του με τα κοινά και επιστρέφει τις κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων, λέγοντας μάλιστα πως έχουν χρησιμοποιήσει και… «παπαγαλάκια» στην προσπάθεια να το σπιλώσουν πολιτικά και αποχώρησε – όταν άκουσε πως δεν θα δευτερολογήσει – λέγοντας πως δεν μπορεί να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Φωτιάδη.

«Ή ο Δήμαρχος έχει δίκιο ή ο δημότης» είπε ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός, λέγοντας πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε έργα και κακοτεχνίες και πως τα έργα που γίνονται είναι αυτά που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τα περισσότερα που είπε ο κ. Φωτιάδης είναι απλώς σχέδια.

Κατηγόρησε την σημερινή Δημοτική Αρχή για κατάργηση της Δημοτικής Συγκοινωνίας, για ασυνέπεια, για έλλειψη φροντίδας σε παιδιά, νέους και ηλικιωμένους και για αδράνεια σε μεγάλα θέματα, όπως στη περίπτωση της Αμυγδαλέζας, που ενώ είχε ξεκινήσει η προσπάθεια αξιοποίησης με διεθνή διαγωνισμό, η σημερινή Διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα.

Την κατηγόρησε ακόμα ότι απέλυσε εργαζόμενους για να προσλάβει άλλους στην θέση τους, για δάνεια που πήρε σε δύο χρόνια και που έφτασαν όσα είχε πάρει η προηγούμενη Διοίκηση σε τέσσερα χρόνια και για προκλητικές αποφάσεις, όπως η αμοιβή του 12% σε δικηγόρους, όταν επί θητείας του είχε πάρει ο Δήμος 10 εκατομμύρια από το Καζίνο και το 2% ετησίως με 11-12 χιλιάδες ευρώ (το 12% σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν 120.000ευρώ!)

Συνέχισε στην επίθεσή του και προσωπικά κατά του Δημάρχου Παν. Φωτιάδη, λέγοντας πως είναι μηδενιστής, για τμήματα που υπολειτουργούν και για πολιτική σπίλωσης. «Και εμείς παραλάβαμε μεγάλα χρέη, αλλά προχωρήσαμε δημιουργικά» τόνισε, ενώ εξήγησε πως από τα δύο δάνεια που πήρε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δόθηκε μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

«Όλοι όσοι βρίσκονται στη Πλατεία, γνώριζουν πολύ καλά την ποιότητα του χαρακτήρα μου. Και το τελευταίο ευρώ που έφυγε από τον Δήμο είχε πάντα κάποιο παραλήπτη. Μάλιστα βάλαμε και από τη τσέπη μας. Είναι βάναυση η προσβολή προς το πρόσωπο μου και για αυτό δεν δέχομαι να είμαι πλέον ομοτράπεζος με τον Δήμαρχο των Αχαρνών» υπογράμμισε και αποχώρησε από την εξέδρα.
Γιώργος Λέκκας

Παίρνοντας θέση σ’ αυτή την αντιπαράθεση για την οικονομική διαχείριση, ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΧΑΡΝΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» κ. Γιώργος Λέκκας, είπε ότι δεν μπορούσε κανείς να κλείσει τα «μάτια» σα να μην συνέβαινε τίποτα και πως έπρεπε να ριχτεί άπλετο φως, «για να μην θίγονται υπολήψεις», όπως εξ αρχής είχε δηλώσει.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του σε διπλανή στήλη

Βασίλης Τοπαλιανίδης

Ναι στο νοικοκύρεμα του Δήμου, αλλά όχι μειώνοντας το κοινωνικό του έργο από τον επικεφαλής της ΠΑΣΥΜ κ. Βασίλη Τοπαλιανίδη, ενώ αντέδρασε στην ανοχή των υπερτοπικών χρήσεων με κάποια αντισταθμιστικά, κατηγορώντας Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πολιτική που άσκησε και είναι σε βάρος των πολιτών.

Για μόνιμη δυσπραγία στα οικονομικά του Δήμου παρά τις δύο αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, μίλησε η πρώην Αντιδήμαρχος κα. Γιάννα Καδά, κατηγορώντας με την σειρά της τον Δήμαρχο ότι αναλώνεται στην κατασυκοφάντηση των προηγούμενων Διοικήσεων.

Γιάννης Κασσαβός

Νοικοκύρεμα είναι να έχουν όλοι και όχι να μην έχει κανείς, είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κασσαβός. Ήταν επικριτικός με την Δημοτική Αρχή, λέγοντας πως δεν υπάρχει προσδιορισμένος σχεδιασμός, δεν λειτούργησαν οι δημοτικές επιτροπές, πως δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για το περιβάλλον και την καθαριότητα και έρχονται πρόστιμα από τη Νομαρχία, ακόμη πως δεν γίνονται έργα στον τομέα του πολιτισμού και αθλητισμού «Μειώσατε τα έσοδα, αλλά μένει απλήρωτο το προσωπικό».

Θάνος Τραβασάρος

Οι ορκωτοί λογιστές να βγάλουν το πόρισμα τους, ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ κ. Θάνος Τραβασάρος, λέγοντας πως η κριτική δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα, όσο στην πολιτική που ακολουθείται σήμερα.

Επιστολή Χρήστου Ντούρου

Με επιστολή τοποθετήθηκε ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Ντούρος, , που δεν παρευρέθηκε λόγω εισαγωγής του σε Νοσοκομείο, στην οποία επισήμανε πως ότι κατηγορούσε την προηγούμενη Διοίκηση, σε θέματα δανεισμού ή Αχαρναϊκού, κάνει τώρα το ίδιο, ενώ και σήμερα είναι απλήρωτο προσωπικό. Κατηγόρησε την Διοίκηση για απολύσεις και για προσλήψεις ημετέρων με συμβάσεις και για έλλειψη έργων, πέρα των συνεχιζόμενων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Τοποθετήσεις φορέων

Το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων, κάνοντας τις δικές τους επισημάνσεις, αλλά και τις προτάσεις τους, σ’ έναν απολογισμό που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το πρωί.

· Σύλλογος Χαραγή : Παν. Πολυμενέας

· Αχαρνέων Φιλική : Μαρία Βαβουρανάκη -Χατζηδάκη

· Σύλλογος Θεσσαλών και Πανοράματος : Κώστας Οικονόμου

· Ολυμπιακό Χωριό : Χρίστος Βασιλόπουλος

Δευτερολογία Δημάρχου

Απαντώντας στη δευτερολογία του ο κ. Φωτιάδης, επανέλαβε – όπως και στην αρχή της ομιλίας του – ότι υπάρχουν εκθέσεις ορκωτών λογιστών, που ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο που κατέγραψαν τα ελλείμματα, τις παρατυπίες και την κακοδιαχείριση, πως η απόφαση για οικονομικό έλεγχο και για μηνυτήριες αναφορές προς κάθε υπεύθυνο ήταν με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι ο ίδιος προσωπικά δεν κατηγόρησε ποτέ κανέναν.

Στο σημείο αυτό έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες και οι παρεμβάσεις του μοναδικού εναπομείναντα από την πλευρά της Ε.Κ.Α. δημοτικού Συμβούλου κ. Χρήστου Γκίκα, προκαλώντας διακοπές στην δευτερολογία του Δημάρχου.

«Ο κόσμος θα κρίνει την πορεία μου. Έχω καθαρή την συνείδησή μου, δεν κατηγόρησα κανέναν για υπεξαίρεση, όμως δεν θα κρύψω και το έλλειμμα. Οφειλές σε προμηθευτές υπάρχουν από την προηγούμενη Διοίκηση και τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε εργαζόμενους της ΚΕΔΑ, απάντησε κ. Φωτιάδης.

………………………………………………………………..

Δημόσιος απολογισμός Δημάρχου Παν. Φωτιάδη στις Αχαρνές
Σε δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων για το 2008 προχώρησε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης Φωτιάδης , την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2009, στην Κεντρική πλατεία του Αγίου Βλασίου.

«Θέλουμε να ξαναχτίσουμε το Δήμο και να τοποθετήσουμε γυάλινους τοίχους, έτσι ώστε καθημερινά ο πολίτης αυτού του τόπου να γνωρίζει την οικονομική κατάσταση, το σχεδιασμό και την προοπτική της πόλης μας».

Νοικοκύρεμα οικονομικών

Από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει ο δήμος το 2006, καταφέραμε να ορθοποδήσουμε ξανά νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά μας. Αυξήσαμε τα έσοδα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες . Παραλάβαμε το 2006 ένα τεράστιο χρηματικό έλλειμμα από το ταμείο του Δήμου, ύψους 10.700.000 ευρώ. Διενεργήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές και οικονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών και βρέθηκε ότι: διακινήθηκαν χρήματα χωρίς χρηματικά εντάλματα, συνάφθηκαν δάνεια που δεν γνώριζε η ταμειακή υπηρεσία και χωρίς έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου διακινήθηκαν χρήματα από ταμειακούς λογαριασμούς που δεν γνώριζε η ταμειακή υπηρεσία

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε σε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου. Τα πορίσματα των ελέγχων είναι εδώ και πολλούς μήνες στα χέρ&io