ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Την ώρα που οι εκκαθαριστές ενημέρωναν το σώμα για την πορεία την συλλογής περιουσιακών στοιχείων, κεφαλαιοποίηση χρεών, διαπιστώσεις οφειλών.

Αφορμή αποτέλεσε η ομολογία ενός εκ των εκκαθαριστών πως όταν η Επιχείρηση δεν έχει διαθέσιμα χρήματα τότε όλοι οι προμηθευτές, εργολάβοι κ.λ.π. χάνουν τα χρήματα τους.

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες προμηθευτές και άνθρωποι που προσέφεραν υπηρεσίες στη ΔΕΤΕΔΑ και παραμένουν απλήρωτοι και το τραγικότερο κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους σε περίπτωση που δεν γίνει νομοθετική ρύθμιση που να μεταβιβάζει τις υποχρεώσεις τις πρώην Δημοτικής Επιχείρησης στο Δήμο, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.

Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΤΕΔΑ , με οφειλές που αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρέωσες τους, ιδιαίτερα όταν τα χρήματα που μπορεί να πάρει δεν πρόκειται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ακούγοντας όλα αυτά από τους εκκαθαριστές, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, κάποιοι από τους ανθρώπους που παρήγαν έργο και τους οφείλονται χρήματα ξέσπασαν, ορμόνενοι από την απόγνωση, αφού όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν πρόστιμα, έχουν πληρώσει οι ίδιοι τα έξοδα των υπηρεσιών που προσέφεραν και κάποιοι από αυτούς αν δεν πάρουν άμεσα αυτά τα χρήματα κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν την επιχείρηση τους – την δουλειά τους.

Αυτό κυριολεκτικά «τσάκισε» αυτούς τους ανθρώπους που άκουσαν όλα αυτά και ξέσπασαν, βλέποντας πως κινδυνεύουν αν χάσουν τα χρήματα τους και την ίδια την …επιβίωση τους.

Ο νόμος σήμερα, δεν επιτρέπει στον Δήμο να παρέμβει και να πληρώσει τους προμηθευτές, ωστόσο, ο Δήμαρχος κ. Π. Φωτιάδης τόνισε επανειλλειμένως πως με την απόφαση που έλαβε η νέα Διοίκηση για εκκαθάριση, ήταν η καλύτερη και πως υπάρχουν έτσι πολλές ελπίδες να βρεθεί λύση, αφού ο ίδιος έφερε το θέμα στη ΚΕΔΚΕ, έχοντας ανάλογα προβλήματα και άλλοι Δήμοι.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Χρήστος Γκίκας κατηγόρησε τον Δήμαρχο για την εσπευσμένη κίνηση να προχωρήσει σε εκκαθάριση της Επιχείρησης, χωρίς να εξασφαλιστεί η διαδικασία αποπληρωμής προς εκείνους που προσέφεραν έργο, σύροντας το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια απόφαση που έβαλε σε περιπέτεια , εργαζόμενους, προμηθευτές, έργα και Δήμο.

Ο κ. Φωτιάδης απάντησε ότι βάσει του νόμου του κράτους – Κώδικας Δήμων – η Επιχείρηση έπρεπε να κλείσει, ή με πτώχευση ή με εκκαθάριση ως το τέλος του 2006.

Είπε ότι σε περίπτωση πτώχευσης δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να πληρωθούν οι προμηθευτές σε αντίθεση με την διαδικασία της εκκαθάρισης με την οποία δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.

Επεσήμανε δε πως είναι απαραίτητη η διεκδίκηση μέσω των δικαστηρίων.

Τόνισε ακόμη, πως δεν μπορούσε να κρατήσει σε λειτουργία την Επιχείρηση για το τελευταίο εξάμηνο του 2006, όπως ανέφερε η πρώην Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννα Καδά, αφού ήδη είχε χρέη περίπου 23 εκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορούσε να λειτουργήσει και αν τα έκανε αυτά θα αυξάνονταν και άλλο το ύψος των χρεών.

Ο Δήμος λοιπόν, θα διεκδικήσει νομοθετική ρύθμιση, μέσα από το συλλογικό όργανο της ΚΕΔΚΕ και συνεργασία με άλλους Δήμους, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ κ. Θάνος Τραβασάρος, πρότεινε να διεκδικήσει δυναμικά ένα εφάπαξ ποσό για να πληρωθούν όσοι έχουν να λαμβάνουν από τη ΔΕΤΕΔΑ.

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο κ. Φωτιάδης προς την πρώην Διοίκηση, λέγοντας πως τον Ιανουάριο του 2007 – και πριν αναλάβει η νέα διοίκηση-πήρε και διακίνησε πάνω από τα 4 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να δώσει μέρος αυτού του ποσού για την εξόφληση αυτών των ανθρώπων.

Τέλος, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, θα επιστρατευτούν και οι βουλευτές της Περιφέρειας.

Και είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να γίνει κάτι γρήγορα, γιατί η απόγνωση είναι τέτοια, που μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε ακρότητες.