ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ Η ΠΑΡΝΗΘΑ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Κινδυνεύει να χαθεί η επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλιπέστατη και η φύλαξη των καμένων

Στην σωστή κατεύθυνση η καμπάνια τοπικών στελεχών του ΚΚΕ

Στον «αέρα» βρίσκεται την αναδάσωση της Πάρνηθας και μαζί η χρηματοδότηση των 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
εξ αιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη εργασιών, ενώ σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στα ξυλοφράγματα που έχουν στηθεί, όταν ακόμα δεν έχει γίνει ο διαγωνισμός για τη διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η περιοχή από πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Αυτά επισημαίνουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα προβλήματα από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου και ο τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος κ. Ευθύμιος Λέκκας στην εφημερίδα «ΝΕΑ», στην οποία κάνει λόγο για εγκατάλειψη της Πάρνηθας.
Παρά τις συνεχείς δέσμευσης ότι η αναδάσωση θα ξεκινούσε από τις αρχές Νοεμβρίου, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα και σε δύο μήνες τελειώνει ο χρόνος εμφύτευσης – το αργότερο ως τα μέσα Μαρτίου μπορεί να γίνει – αφού η αύξηση της θερμοκρασίας εμποδίζει την ανάπτυξη των φυτών.
Και αν για κάποια δέντρα και φυτά υπάρχουν ακόμη κάποιες πιθανότητες, φαίνεται ότι το «παιχνίδι» έχει χαθεί για τα 80.000 έλατα, από το Μαίναλο, τα οποία θα φυλαχθούν για τον επόμενο χειμώνα.
Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις διαφωνίες των αρμόδιων, για το ποια είδη φυτών και δένδρων πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αναδάσωση. Και ο καιρός περνάει, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η Ευρωπαϊκή επιχορήγηση των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την αναδάσωση, αφού δεν έχει αρχίσει καν ο διαγωνισμός.
Κανένα βήμα δεν έχει γίνει για τον διαγωνισμό διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, όπως επεσήμανε στην ίδια εφημερίδα και ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παν. Φωτιάδης, επισημαίνοντας και τα προβλήματα στα ξυλοφράγματα που έχουν στηθεί για την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία.
Πολλά από τα ξυλοφράγματα έχουν σπάσει ή έχουν μετακινηθεί, ενώ αρκετά ακόμη έχουν αστοχήσει. Σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε ο κ. Λέκκας αναμένεται να έχει καταστραφεί περίπου το 60% των ξυλοφραγμάτων ως τον Μάρτιο και σε περίπτωση εντόνων βροχοπτώσεων, τότε ο κίνδυνος για κατολισθήσεις και πλημμύρες στην περιοχή θα είναι μεγάλος.
Από την άλλη δεν φαίνεται να υπάρχει η φύλαξη στα καμένα όπως την περιέγραφαν πριν μερικούς μήνες, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο έλεγχος των οχημάτων, ενώ υπάρχουν διάσπαρτοι κορμοί, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για νέα πυρκαγιά το καλοκαίρι.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου με ερώτηση της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως παρά τις δεσμεύσεις για έναρξη της αναδάσωσης στην Πάρνηθα τον Νοέμβριο, τίποτα δεν έχει προχωρήσει ακόμα, με αποτέλεσμα να χαθεί κι αυτή τη χρονιά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα έλατα, αλλά και να κινδυνεύει να χαθεί και η επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πότε θα ξεκινήσει η δενδροφύτευση και ποιο το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της, ρωτά η βουλευτής της περιφέρειας μας.