ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Για την μεταφορά των απολυμένων της πτωχευμένης Κ.Ε.Δ.Α. στην Κ.Ε.Π.Ε.Δ.Α.

Για μια ακόμη φορά πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο για την κατάσταση της ΚΕΠΕΔΑ, και ανάκληση των μηνύσεων και των απολύσεων, όμως δεν έδειξε να συμφωνεί η πλευρά του Σωματείου.

Τι λέει η τροπολογία και πως εναρμονίζεται με τον Κώδικα Δήμων.

Οι παραινέσεις και οι προτροπές από τους Δημοτικούς Συμβούλους τη περασμένη εβδομάδα, να δοθεί τέλος στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΠΕΔΑ και τριών υπαλλήλων και μέλη ενός από τα δύο σωματεία εργαζομένων της Επιχείρησης, όχι μόνο δεν έπιασε τόπο, αλλά αρνήθηκαν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου να ανακαλέσουν την μήνυση που υπέβαλλαν προσωπικά κατά του Προέδρου Θεόφιλου Αφουξενίδη για αδικήματα που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Έτσι το αποτέλεσμα για το όλο θέμα οδηγήθηκε στα άκρα, αφού ο κ. Αφουξενίδης για να αμυνθεί απέναντι στην διαφαινόμενη σύλληψη του δεν αρκέστηκε σε μηνύσεις κατά των τριών αυτών υπαλλήλων , αλλά προχώρησε και στην καταγγελία των συμβάσεων τους, κάνοντας μάλιστα αναφορά και για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία, αλλά και απόπειρα απάτης σε βάρος της Επιχείρησης, όπως αναφέρει και στη μήνυση του, ως υποχρεωτική κατάληξη.

Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρ΄ ότι πολύωροι, οι πλευρά του Σωματείου, όχι μόνο δεν αντέκρουσε τις κατηγορίες και τις εξηγήσεις του προέδρου της Επιχείρησης Αφουξενίδη, προς απογοήτευση ακόμα και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που πίεζαν για ανάκληση, εν μέσω αμφιβολιών και δυσκολίας τελικά ο δικηγόρος των απολυμένων αποδέχθηκε την πρόταση του Δημάχρου Παν. Φωτιάδη, να βρούν τη λύση οι δικηγόροι των δύο πλευρών για να αποσυρθούν οι μηνύσεις και να ανακληθούν οι καταγγελίες των συμβάσεων των τριών εργαζομένων .

Η εξέλιξη του θέματος προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο και τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δημιουργώντας ένα κλίμα εντάσεις φθάνοντας στα όρια της σύγκρουσης.

Στη μήνυση του ο Πρόεδρος της ΚΕΠΕΔΑ κ. Αφουξενίδης μιλά για μία σειρά παράνομων πράξεων των τριών κυριών με σκοπό να πλήξουν τον ίδιο αλλά και την ίδια την Επιχείρηση, κατηγορώντας τα τρία αυτά μέλη του Σωματείου για απόπειρα απάτης σε βάρος της επιχείρησης, όταν –όπως αναφέρει- ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι δεν είχαν πληρωθεί για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και εκμεταλλεύτηκαν την ταραχή που επικρατούσε στην επιχείρηση λόγω κηρύξεως της σε κατάσταση πτώχευσης και παρέπεισαν τα αρμόδια όργανα για τα όσα ισχυρίζονταν για δήθεν χρέος.

Από τον κ. Αφουξενίδη ζητήθηκε να ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία, απόπειρα απάτης κατά της επιχείρησης και τετελεσμένη απάτη επί δικαστηρίου και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του.

Το θέμα έφερε η ΠΑΣΥΜ στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας και πάλι λόγο για τρομοκρατία των εργαζομένων, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Αφουξενίδη, ενώ η ένταση κάποιοι στιγμή κορυφώθηκε με αποτέλεσμα να χρειαστεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να διακόψει για λίγα λεπτά.

Στην εισήγηση του ο επικεφαλής της ΠΑΣΥΜ κ. Τοπαλιανίδης είπε ότι πρέπει να σταματήσει ο μηχανισμός τρομοκρατίας και εκβιασμού των εργαζομένων και σε όσους διεκδικούν αυτά που δικαιούνται, ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις και οι μηνύσεις.

Τόνισε μάλιστα πώς δε μπορεί να απολυθεί συνδικαλιστής, επισημαίνοντας ότι το σωματείο των τριών κυρίων έχει αναγνωριστεί από το Πρωτοδικείο, λέγοντας ακόμη πως κι αν ανακληθούν οι απολύσεις, μένει η τρομοκρατία.

Τη ανάκληση των απολύσεων, ζήτησε και ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη εποχή και να μην εφαρμόζονται οι σκληρές τακτικές του ιδιωτικού τομέα.

Την ανάγκη να γίνει η επιχείρηση μία συμπαγής ομάδα, κάτι που θα είναι προς το συμφέρων όλων, επισήμανε ο κ. Γιώργος Λέκκας, τονίζοντας ότι η δράση φέρνει αντίδραση και να κλείσουν τα «αυτιά τους στις σειρήνες» και οι δύο πλευρές.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου της ΚΕΠΕΔΑ, κ.Αφουξενίδη, που έκανε λόγο για επιθέσεις σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά, άδικες, εσκεμμένες και μεθοδευμένες. Είπε ακόμη για προσπάθεια τρομοκρατίας όχι από τον ίδιο αλλά από τις τρείς υπαλλήλους που προσπάθησαν με ψευδή μήνυση να τον στείλουν φυλακή και μ’ αυτό τον τρόπο να του δημιουργήσουν και εργασιακό πρόβλημα, όπως μίλησε και για τρομοκρατία αυτών που του επιτίθενται άδικα και για πολιτικούς λόγους.

Τόνισε ακόμη πως οι τρείς υπάλληλοι δε δημιούργησαν πρόβλημα μόνο στον ίδιο αλλά και στην Επιχείρηση, όπως και στο Δήμο με τα όσα ψευδή διέδιδαν σε κάθε φορέα και προς κάθε κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, είπε πως αν δικαιωθούν στο Δικαστήριο θα αποζημιωθούν για όσο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται εκτός εργασίας και θα επανέλθουν, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των κ. κ. Τοπαλιανίδη και Τραββασάρο.

Είναι απλήρωτοι μήνες και τους απολύεται από πάνω, τόνισε ο κ. Τραβασάρος, που με τη σειρά του μίλησε πως με τέτοιες πράξεις, χωρίς μάλιστα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στέλνουν το μήνυμα προς τους εργαζόμενους και μ’ αυτό τον τρόπο τρομοκρατούνται, όπως και με τις μετακινήσεις προσωπικού που έχουν καταγγελθεί, ζητώντας ανάκληση απολύσεων και μηνύσεων και πληρωμή των δεδουλευμένων.

Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φωτιάδης κατηγόρησε τους Δημοτικούς Συμβούλους της ΠΑΣΥΜ, ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους απέναντι στο Κόμμα, αλλά όχι και τόσο καλά για τον Δήμο και τη πλειοψηφία των πολιτών. Μιλώντας για τη δυσφήμιση του Δήμου που έγινε από τις τρείς κυρίες.

«Δε θέλαμε εργαζόμενους όμηρους, γι’ αυτό περάσαμε όσους πληρούσαν τις προϋποθέσεις στο Δήμο και με τη μείωση του προσωπικού που αδυνατούσε η Επιχείρηση να τους πληρώσει, το κάναμε για το συμφέρων των πολιτών και ενάντια στο δικό μας συμφέρον αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος» είπε ο κ.Φωτιάδης.

Σε ότι αφορά τη κίνηση των τριών εργαζομένων είπε πως σε μία περίοδο που τρέχαμε για να βρούμε λύση στο πρόβλημα με την άρνηση της επιτρόπου να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής εκείνες προχώρησαν σε ψευδή μήνυση, μέσα μάλιστα στις γιορτές δημιουργώντας τόσα προβλήματα στη επιχείρηση και προσωπικά στον Πρόεδρό της, ενώ επέμεναν στη μήνυση όταν έγινε συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε μήνυση και ο κ. Αφουξενίδης.

Η λύση πάντως του θέματος, με πρόταση του Δημάρχου και της άλλης πλευράς, μεταφέρεται στους δικηγόρους, προκειμένου να βρουν με ποιο τρόπο θα αποσυρθούν οι μηνύσεις και τελικά και οι καταγγελίες των συμβάσεων και να λήξη το θέμα χωρίς μεγαλύτερες συνέπειες.

…………………………………………..

Τι λέει η τροπολογία και πως εναρμονίζεται με τον Κώδικα Δήμων.

Στο σχέδιο νόμου που συζητήθηκε προχθές Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με θέμα:

«Σύγχρονες Διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών & άλλες ρυθμίσεις» και στο άρθρο 29, παρ. 2 , περιλαμβάνεται η ρύθμιση για Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που πτωχεύουν :

«Το προσωπικό κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες κηρύσσονται σε κατάσταση πτώχευσης και εφόσον μέχρι την ημερομηνία παύσης των πληρωμών της επιχείρησης απασχολείτο σε αυτή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας προς κάλυψη των αναγκών του οικείου δήμου ή των νομικών του προσώπων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παράγραφος 4 του άρθρου 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

Η παράγραφος 4 του άρθρου 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων αναφέρει:

«Το μεταφερόμενο προσωπικό σε Δήμο ή Κοινότητα ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών κατα­λαμβάνει, είτε κενές οργανικές θέσεις είτε με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου συνιστώμενες προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, διέπεται δε ως προς τους όρους και το ύψος της αμοιβής της εργασίας του από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν εκάστοτε για το προσωπικό των Ο.Τ.Α., λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας τους».