ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών

Μετά τη καλοκαιρινή «παγωμάρα», εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του Κεντρικού Μενιδίου είναι έτοιμοι να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του φθινοπώρου, προχωρώντας σε αντιδράσεις, εξ’ αιτίας της ξαφνικής αναστολής όλων των οικοδομικών αδειών, έως ότου οριστικοποιηθεί το ύψος του συντελεστή δόμησης που θα ισχύει, που έχει να κάνει με τη τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού το 2004 και όχι με τις τρεις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κύριος λόγος της έντονης αντίδρασης δεν είναι τόσο η μείωση του συντελεστή δόμησης, όσο το ότι αυτό έγινε εντελώς ξαφνικά και ενώ η σχετική τροποποίηση υπήρχε από το 2004 και εκδόθηκαν πολλές οικοδομικές άδειες μέσα στο 2008 με 1,8 συντελεστή.

Αυτό που θεωρητικά προσπαθεί εδώ και περίπου δεκατρία χρόνια ο Δήμος, με τις τρεις ομόφωνες αποφάσεις από τις τρεις διαφορετικές διοικήσεις, υπήρξε προβλέψει με τη τροποποίηση του Γ.Π.Σ. από τον Οργανισμού της Αθήνας, χωρίς να γίνει αντιληπτό ούτε από την Πολεοδομία Αχαρνών.

Το θέμα ξεκίνησε από μία ένσταση-απαίτηση πολιτικού μηχανικού, που ζήτησε να εφαρμοστεί η τροποποίηση του Γ.Π.Σ. που έγινε το 2004 μέσω της οποίας γίνεται σημαντική μείωση του συντελεστή και αυτό απαίτησε ο οργανισμός της Αθήνας, ενώ η Πολεοδομία, αντιπρότεινε να συνεχιστεί η διαδικασία με τους όρους που ίσχυαν έως σήμερα. Έτσι οι οικοδομικές άδειες «πάγωσαν» ξαφνικά και το όλο θέμα εξετάζεται από τη νομική υπηρεσία της Νομαρχίας και στα μέσα ή το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε περισσότερα στοιχεία.

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή.

Αυτό που φαίνεται ότι θα ζητηθεί, προκειμένου να μειωθεί η αντίδραση του κόσμου, είναι να δοθεί μια παράταση ως το τέλος του χρόνου -ως μέτρο ίσης μεταχείρισης- και στη συνέχεια να εφαρμοστούν οι όροι του Γ.Π.Σ. 2004, αφού έτσι κι αλλιώς ήταν άνεργοι για περίπου 4 χρόνια.

Βέβαια το θέμα δεν είναι τόσο απλό, αφού από τη μία υπάρχει η εφαρμογή του Γ.Π.Σ. χωρίς χρονικά περιθώρια, έστω κι αν δεν έχει εφαρμοστεί από το 2004 και από την άλλη ότι αντιδράσεις θα υπάρξουν ακόμα και με όποια προθεσμία δοθεί.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και το έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ κ. Θάνος Τραβασάρος ώστε να υπάρξει και παρέμβαση του Δήμου.

Το όλο θέμα, σίγουρα θα μας απασχολήσει του επόμενους μήνες, αφού θέλουμε τη μείωση του συντελεστή, αλλά όχι μ’ αυτό τον άδικο τρόπο.