ΤΟ ΜΕΓΑ «ΔΟΛΩΜΑ» ΤΩΝ ΔΗΜ. ΕΚΛΟΓΩΝ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Προκαλούν οι προτεινόμενες ενοποιήσεις Δήμων Αχαρνών – Θρακομακεδόνων – Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής – Καματερού

Όπως προκαλούν και άλλες προτάσεις για συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Με τη μελέτη του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ και το κάλεσμα της ΤΕΔΚΝΑ προς τους ΟΤΑ για υποβολή προτάσεων για συναινετικές συνενώσεις με όμορους Δήμους, ξεκίνησε η ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία του νέου «Καποδίστρια», με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ως το 2010, όπως είναι η επιθυμία τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Ωστόσο, η ΚΕΔΚΕ, όπως και η ΤΕΔΚΝΑ, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων. Δηλαδή, την εκταμίευση 250 εκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του χρόνου και την ενίσχυση κάθε νέας αρμοδιότητας, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ.

Εκτός των οικονομικά αιτήματα όμως, υπάρχουν και οι σοβαρές αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται και αναμένεται να αυξηθούν, που έχει να κάνει με τις συνενώσεις που εμφανίζονται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζει ως ενιαίο Δήμο τις Αχαρνές και τους Θρακομακεδόνες και τα Άνω Λιόσια με το Ζεφύρι, ενώ ο Δήμος Φυλής «πατάει» μεταξύ της συνένωσής του με τα Άνω Λιόσια ή του Ασπρόπυργου.

Σ’ αυτή τη μελέτη, η έκπληξη είναι ότι ο Δήμος Καματερού δε μπαίνει σε συνένωση, ωστόσο, αναμένονται τροποποιήσεις στη μελέτη και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι προτάσεις των Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και οι αντιδράσεις αφού μιλάμε για προαιρετικές συνενώσεις, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

Σε περίπτωση που δεν τα βρουν ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ με τη Κυβέρνηση στα οικονομικά αιτήματα, ή οι αντιδράσεις είναι πολλές και έντονες, τότε είναι πολύ πιθανό η Διοικητική Μεταρρύθμιση να πάει πιο πίσω, για το 2014, ενώ κανείς δε μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να πάμε και σε…αναγκαστικές συνενώσεις εάν δε τα βρουν μεταξύ τους Δήμοι και Κοινότητες.

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να μειωθούν οι Δήμοι στην Αττική τουλάχιστον κατά 50% έως και 60% και να μη ξεπερνούν τους 18 με 20 στην Ανατολική Αττική (από 44) και του 6-7 στην Δυτική Αττική (από 11).

Η μελέτη αυτή, έγινε έχοντας λάβει γνώση κυρίως τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια και το πώς οι συνενώσεις βοηθήσουν μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Το σημαντικό στο όλο εγχείρημα, είναι ότι τη Διοικητική Μεταρρύθμιση τη θέλουν και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, η ΚΕΔΚΕ και η ΤΕΔΚΝΑ.

Η ΤΕΔΚΝΑ για συνενώσεις Δήμων

Σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Καλογερόπουλος, τονίζει ότι η αλλαγή στις διοικητικές δομές των ΟΤΑ αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, είναι απαραίτητη η αποστολή των προτάσεων εκ μέρους των ΟΤΑ, σχετικά με την απόφασή τους για συναινετικές συνενώσεις με όμορους δήμους ή κοινότητες, ώστε να διευκολυνθεί η ΤΕΔΚΝΑ στο θεσμικό ρόλο που της αναλογεί.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ καλεί τους ΟΤΑ να καταθέσουν ρεαλιστικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να προσεγγίσει το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες, τα συμφέροντα των οποίων έχει ταχθεί να υπηρετεί.

Οι προτάσεις των ΟΤΑ θα συζητηθούν και στη συνέχεια θα αποσταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΚΕ.