ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Αμφισβητήσεις από Χρ. Ντούρο και αποχώρηση Σπ. Στριφτού

Με πλεόνασμα 1,4 εκατομυρίων ευρώ κατάφερε τελικά να κλείσει το 2007 ο Δήμος Αχαρνών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έκθεσης ελέγχου της οικονομικής του διαχείρισης από τους Ορκωτούς Λογιστές, όπως παρουσιάστηκε στη συζήτηση του Ισολογισμού – Απολογισμού, στην οποία δεν έλλειψαν οι «συγκρούσεις» με τα μέλη της πρώην Διοίκησης του Δήμου, με τη παράταξη του πρώην Δημάρχου να αποχωρεί και πάλι, ενώ ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών έβαλε κατά των διαδικασιών, αμφισβητώντας και το κατά πόσο είναι πραγματικό αυτό το πλεόνασμα στο Ταμείο του Δήμου.
Αρχικά ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός αντέδρασε λέγοντας πως όπως και με το Τεχνικό Πρόγραμμα, έτσι και τα στοιχεία του Ισολογισμού δόθηκαν τελευταία στιγμή, θεωρώντας ότι αυτό γίνεται είτε επειδή κάτι θέλει να κρύψει η Δημοτική Αρχή, είτε κάποιοι δε κάνουν καλά την δουλειά τους.
Κατηγόρησε τη Δ ιοίκηση ακόμη, ότι τους προηγούμενους Ισολογισμούς τους είχαν κάνει φέιγ βολάν και του 2007 κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό.
Θεωρώντας, τέλος, ότι σκόπιμα ακολουθείται μια πάγια τακτική σε τέτοια θέματα, δήλωασε ότι αποχωρεί και πάλι η παράταξή του κι αυτό θα τηρήσει εάν δεν αλλάξει η τακτική της πλειοψηφίας, φροντίζοντας να πει, ότι οι σκέψεις του πρώην συνεργάτη του κ. Χρήστο Ντούρο, τον εκφράζουν. Ο πρώην Αντιδήμαρχος και σήμερα επικεφαλής νέας παράταξης, από την πλευρά του κράτησε αποστάσεις, παραμένοντας στη συζήτηση και τονίζοντας πως ναι μεν στηρίζει τα πεπραγμένα της προηγούμενης Διοίκησης, της οποίας ήταν μέλος, όμως οι δρόμοι του ίδιου κια του πρώην Δήμάρχου έχουν χωρίσει και δεν υπάρχουν σημεία επαφής, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σ’ ότι αφορά τον Ισολογισμό, φάνηκε να αμφισβητεί το πλεόνασμα του 1,4 εκατομμυρίων «μήπως από ζημιογόνος έγινε κερδοφόρος, για να πάρετε το δάνειο;» είπε, επισημαίνοντας πως έπρεπε να έρθει πρώτα η έκθεση πριν γίνει η συζήτηση και η ψήφιση και πως ο ίδιος είχε ψηφίσει με λευκό στη Δημαρχιακή Επιτροπή, ζητώντας τους δοσοληπτικούς λογαριασμούς Δήμου και Επιχειρήσεων.
Κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για μία σειρά παραλήψεων στις αναλύσεις και διευκρινήσεις, κάνοντας λόγο για έλλειψη καταλληλότητας κάποιων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τόσο σημαντικού θέματος.
Όπως υποστήριξε, η έλλειψη αναλυτικής ενημέρωσης και η συρρίκνωση των θεμάτων οδηγούν σε παρερμηνείες, επισημαίνοντας το γεγονός ότι έλλειπε από τη συζήτηση ο Διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, αναρωτιόμενος, αν αυτό κρύβει κάποια σκοπιμότητα. Δεν προσκομίστηκαν δοσοληπτικές καταστάσεις της Τράπεζας, καταστάσεις για τη διαχείριση της περιουσίας του Δήμου, το υπόλοιπο των ταμειακών τραπεζικών στο τέλος του 2007 και άλλες ελλείψεις έθεσε ο κ. Χρήστος Ντούρος, αρνούμενος – όπως είπε – να συνεναίσει.
Εξηγήσεις θέλησε να δώσει ο κ. Καραμιχάλης, Ορκωτός Λογιστής, όπως για τα 3,5 εκατομμύρια που δεν είχαν περαστεί στα βιβλία, τα 7,7 εκατομμύρια λογιστική τακτοποίηση και σε άλλα θέματα.
Ο κ. Γιώργος Λέκκας, θεώρησε ότι το σημαντικό είναι πως καταγράφηκε η πραγματική κατάσταση του Δήμου και πως τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν μάθημα σε όλες τις νέες Διοικήσεις του Δήμου, τονίζοντας πως έλλειπε η διαφάνεια τότε.
Μηδενισμός των ελλειμμάτων και να γίνει ο Δήμος παραγωγικός, ώστε να γίνει νέα αρχή, έθεσε ως στόχους.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φωτιάδης είπε ότι έρχεται για πρώτη φορά ένας Ισολογισμός – Απολογισμός, είχε δώσει εντολή να δοθούν όλα τα στοιχεία, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα – του πλεονάσματος κατά 1,4 εκατομμύρια – ως θαύμα, παρότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις στη μισθοδοσία κατηγορώντας τη πρώην Δημοτική Αρχή για την αποχώρηση και τα όσα λένε, όταν δεν είπαν κουβέντα για τα 3,5 εκατομμύρια.
«Πρέπει να κοιτάξεις πίσω για να δεις τη διαφορά και αυτή είναι εμφανής» είπε.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, τα έξοδα το 2007 ήταν 32.978.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα 35.120.000 ευρώ, από τα οποία περίπου τα 15,9 εκατομμύρια προήλθαν από τέλη και δικαιώματα και τα 12,7 εκατομμύρια από επιχορηγήσεις, 2,2 και 2,1 τα έκτακτα και προηγούμενης χρήσης αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα, η κατάσταση έχει ως εξής:
Είχαν προϋπολογισθεί ως τακτικά έσοδα 58,85 εκατομμύρια αλλά εισπράχθηκαν 27,193 εκατομμύρια, κάτι λιγότερο απ’ όσα είχαν βεβαιωθεί (27,288).
Στο σύνολό τους τα έσοδα είχαν προϋπολογιστεί στα 134,5 εκατομύρια, βεβαιώθηκαν προς είσπραξη 67,2 και εισπράχθηκαν 55,4 εκατομμύρια.
Μεγέλες διαφορές προϋπολογισθέντων και εισπραχθέντων υπάρχει στις επιχορηγήσεις για επενδύσεις (19,2 έναντι 4,8), στις έκτακτες επιχορηγήσεις (4,7 έναντι 1,2), έσοδα από τέλη (34 εκατομμύρια, εισπράχθηκαν τα 13), φόροι – εισφορές (9,1 εισπράχτηκαν 1,1) και από έσοδα προηγούμενων ετών.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κολετζάκης τόνισε πως αύξησε ο Δήμος τα έσοδά του μειώνοντας τις δαπάνες, παρουσιάζοντας στο τέλος αποθεματικό παρ’ ότι επιβαρύνθηκε με δαπάνες του προσωπικού που από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις πέρασε στο Δήμο, κάνοντας λόγο για αύξηση ιδίων κεφαλαίων κατά 4 εκατομμύρια.
Η μεγαλύτερη μείωση εξόδων καταγράφεται στις προβλέψεις εκμεταλλεύσεων, όπου το 2006 δόθηκαν 10,27 εκατομμύρια, σε αντίθεση με το 2007 όπου το συγκεκριμένο έξοδο μόλις που έφθασε τις 12.000 ευρώ! Μια διαφορά 10,26 εκατομμυρίων ευρώ!
Όπως αναφέρεται, για το ποσό των 7,7 εκατομυρίων που προέκυψε ως διαφορά κατά τη καταμέτρηση διαθέσιμων, στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου (μετρητά και καταθέσεις) των λογιστικών βιβλίων, υπολείπονται των πραγματικών, γίνεται διαχειριστικός έλεγχος από την οικονομική επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών.
Τονίζεται ακόμη, ότι χρειάζεται άμεσα βελτίωση το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, να εφαρμόσεο ο Δήμος άμεσα την αναλυτική λογιστική και επίσης, πως δεν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός και παροχή σχετικής πληροφόρησης μεταξύ τεχνικών υπηρεσιών και λογιστηρίου, που χρειάζεται για να ενημερώνεται έγκαιρα το λογιστήριο για τη τελική πιστοποίηση και παραλαβή των έργων προς χρήση.