ΤΣΙΜΕΝΤΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΙΔΙ ;

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Ελπίδες προοπτικής και Ανάσα ανάκαμψης, η προστασία και η δημιουργία περιβαλλοντικών χώρων της Περιφέρειας.

Επίκαιρη όσο ποτέ η οργάνωση από την Δημοτική Αρχή, μιας ειδικής Ημερίδας Περιβαντολογικής Ανάπτυξης και προστασίας των Αχαρνών, με την συμμετοχή επιστημόνων και φορέων της πόλης.

Στο έλεος της απόλυτης τσιμεντοποίησης φαίνεται ότι θα αφεθεί το Κεντρικό Μενίδι, αφού η δεκατριάχρονη καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση του συντελεστή δόμησης στο 1,2 από το 1,8 σε συνδυασμό με την έξαρση οικοδόμησης τα τελευταία χρόνια, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την όποια επιχείρηση εφαρμογής σήμερα, όπως ειπώθηκε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και επιβεβαιώνεται από νομικούς, όχι μόνο μεγαλοεργολάβων, αλλά και ανεξάρτητων, που ασχολούνται με το αντικείμενο και σε άλλες περιοχές.

Η απόφαση που είχε πάρει τότε το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών και στην οποία προέβλεπε μείωση και περιμετρικά του κέντρου, δεν έφθασε ποτέ στην Νομαρχία και φυσικά δεν προωθήθηκε η εφαρμογή του και αυτό είναι κάτι που θα εξετασθεί, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει τόσο ο Δήμαρχος κ. Παν. Φωτιάδης στο Δημοτικό Συμβούλιο , όσο και ο Αντινομάρχης κ, Χάρης Δαμάσκος στην Ημερίδα Διαβούλευσης πριν μερικές εβδομάδες, απαντώντας σε «αιχμές» του συμπολίτη μας βουλευτή κ. Ντίνου Βρεττού.

Ωστόσο, το μείζον θέμα είναι τι γίνεται τώρα, με δεδομένο τόσο τη μεγάλη δυσκολία στο να μειωθεί η άκρατη τσιμεντοποίηση του Κεντρικού Μενιδίου, αλλά και με τις προβλέψεις για πολύ μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού της πόλης.

Όπως επισημαίνουν μέλη φορέων, που ασχολούνται με περιβαλλοντικά και αστικά θέματα, ο Δήμος πρέπει να προωθήσει άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις για να προστατέψει την περιφέρεια αφού σε διαφορετική περίπτωση, σε λίγα χρόνια το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής θα επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα και τραγική την κατάσταση- με τσιμέντο, κυκλοφοριακό, έλλειψη ελεύθερου χώρου και φυσικά το απαραίτητο- πράσινο- ρίχνοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων.

Οι δυσκολίες μια τέτοιας μελέτης είναι πολύ δύσκολη από την πλευρά των ίσων ευκαιριών για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επομένως το βάρος από τώρα πρέπει να πέσει κυρίως στην Περιφέρεια, να προωθηθεί όπου είναι αναγκαίο περαιτέρω μείωση του Συντελεστή Δόμησης να μην χαθούν οι ελεύθεροι χώροι και να δημιουργηθούν μικρά πάρκα- χώροι πρασίνου, πέρα από το τι θα γίνει με την Αμυγδαλέζα, και την πλούσια δημοτική κτηματική περιουσία, προκειμένου να τροφοδοτούν με λίγο οξυγόνο όλους τους κατοίκους και του Κέντρου φυσικά.

Τονίζεται δε, πως υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία μικρών οάσεων, όχι μόνο από τα ταμεία του Δήμου, αλλά κυρίως μέσα από προγράμματα και φυσικά να εντάξουν σε αυτή την επιχείρηση φορείς και τους ίδιους τους κατοίκους.

Η κατάσταση γίνεται τραγική χρόνο με το χρόνο και τα περιθώρια ήδη έχουν στενέψει, πολύ περισσότερο δε, με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας και σχεδόν παντελή έλλειψη πρασίνου σε ένα Δήμο που είχε τόσους ελεύθερους χώρους.

Δεν πρέπει βέβαια να εγκαταλείψουν τις όποιες προσπάθειες για το Κέντρο, με την αγορά οικοπέδων, όμως στην Περιφέρεια υπάρχει ακόμη έδαφος για να λειτουργήσει όπως πρέπει μια τέτοια Επιχείρηση και μάλιστα σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό που θα εφαρμόσει η όποια Δημοτική Αρχή εκλεγεί στο μέλλον.

Θα προτείναμε λοιπόν για το σκοπό αυτό στην παρούσα Δημοτική Αρχή, να οργανώσει μια Ημερίδα με εισηγητές επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως πολιτικών μηχανικών, κατοίκων του Δήμου, με θέσεις, προτάσεις και συμπεράσματα ανάπτυξης της πόλης για τα επόμενα πενήντα χρόνια.