Βαθαίνει το «ρήγμα» σε ΚΕΔΑ – ΚΕΠΕΔΑ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Εκτεθειμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πτώχευσης της Κ.Ε.Δ.Α. αλλά και στην υπόθεση σύστασης της Κ.Ε.Π.Ε.Δ.Α. Τα γεγονότα και οι πολιτικές εξελίξεις όπως διαφαίνονται για το 2010, αλλάζουν τα δεδομένα ακόμα και στους προμηθευτές.

Ελάχιστα τα πολιτικά οφέλη σε όσους υπολόγιζαν στην φθορά της Δημοτικής Αρχής.

Η πρόταση της ΠΑΣΥΜ για μεταφορά όλων των εργαζομένων στο Δήμο, ισοδυναμεί με κατάργηση της Επιχείρησης, απορρίφθηκε για μια ακόμη φορά από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαρκείς συγκρούσεις, κτυπήματα κάτω από τη «μέση» μεταξύ εργαζομένων και αλληλομηνύσεις μεταξύ του Προέδρου της Επιχείρησης και τριών μελών ενός από τα δύο σωματεία εργαζομένων που σήμερα παρουσιάζονται στην Επιχείρηση, συνθέτουν την εικόνα της ΚΕΔΑ – ΚΕΠΕΔΑ στο Δήμο Αχαρνών.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2010, ξεδιπλώθηκε μια απίστευτη ιστορία, όπως ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΠΕΔΑ Θεόφιλο Αφουξενίδη και ο οποίος δεν διαψεύθηκε, ενώ λίγο νωρίτερα είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τον δημοτικό σύμβουλο της ΠΑΣΥΜ Θάνο Τραβασάρο για πιέσεις, τρομοκρατία και εκφοβισμό των εργαζομένων.

Η ΠΑΣΥΜ εξάλλου προκάλεσε αυτή τη συζήτηση, φέρνοντας θέμα απειλών και εκφοβισμού των εργαζομένων από τη Διοίκηση της Επιχείρησης και προσωπικά τον Πρόεδρο αλλά και τον ειδικό σύμβουλο κ. Νίκο Ταμπακίδη, σε ότι έχει να κάνει με τις μετατάξεις από τη ΚΕΔΑ στη ΚΕΠΕΔΑ, για τη καταβολή καθυστερούμενων μισθών, αλλά και για ορισμένες… μετατροπές συμβάσεων.

Στην εισήγηση του ο κ. Τραβασάρος έθεσε τρία θέματα, της πληρωμής των εργαζομένων, της μεταφοράς τους στη νέα Επιχείρηση τη ΚΕΠΕΔΑ λόγω της διαδικασίας πτώχευσης της ΚΕΔΑ και το κλίμα…τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπεριλαμβάνοντας στη προσπάθεια τρομοκράτησης και τη μήνυση που υπέβαλε ο κ. Αφουξενίδης κατά της κα.Μπόθου, πρόεδρο ενός από τα δυο σωματεία.

Μίλησε για εκμετάλλευση από τη διοίκηση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Επιχείρηση και του γεγονός ότι υπάρχουν δύο σωματεία που συγκρούονται, λέγοντας μάλιστα ότι ο ειδικός σύμβουλος της ΚΕΔΑ, χρησιμοποίησε την εμπειρία του για να γονατίσει τους εργαζομένους και πως οι εργαζόμενοι φοβούνται να εκφραστούν, είναι απλήρωτοι και αβέβαιοι για το μέλλον τους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Επανέλαβε τη θέση της παράταξης του να περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο και αν όχι όλοι, όσοι μπορούν βάση νόμου να περάσουν και να υπάρχει συνάντηση με τον Υπουργό για να εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, αλλά και για να λυθεί το πρόβλημα με την Επίτροπο ώστε να πληρώνονται κανονικά.

Για παράνομες μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για μηνύσεις, πιέσεις και συκοφαντίες έκανε λόγο η κα. Μπόθου, προτείνοντας να περάσουν οι εργαζόμενοι στα καλλιτεχνικά στο Δήμο αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ωστόσο, η κα. Μπόθου δέχθηκε την επίθεση από τον πρόεδρο του δεύτερου σωματείου, τον κ. Κατσανό, ο οποίος αναφέρθηκε σε έγγραφο που έστειλε η κα. Μπόθου στη Γ.Γ. του Υπουργείου, με το οποίο εκθέτει 34 εργαζόμενους χωρίς κάτι τέτοιο να βοηθάει σε οποιαδήποτε προσπάθεια να προστατευθούν εργασιακά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως είχε και τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης Θεόφιλος Αφουξενίδης για όσα έχουν συμβεί. Αφού πρώτα απέδωσε τα όσα ειπώθηκαν περί εκφοβισμού και τρομοκρατίας σε εμπάθεια προς το πρόσωπο του, έκανε μια αναφορά στα χρέη που είχε η Επιχείρηση όταν ανέλαβε η νέα Διοίκηση και ότι το χρέος αυτό από τα 20 εκατομμύρια έπεσε στα δύο μετά από σκληρή προσπάθεια, εξιστόρησε το πώς έφρασε η Επιχείρηση στη πτώχευση.

Όπως είπε, η προηγούμενη Διοίκηση της τότε ΔΕΑΔΑ είχε δώσει 4 επιταγές σε προμηθευτή ασφαλτικών, χωρίς να έχει σχέση μ’ αυτά τα έργα και χωρίς αποδείξεις. Ο Προμηθευτής τα ζήτησε από τη νέα Διοίκηση η οποία δε μπορούσε να πληρώσει αφού χωρίς αποδείξεις δεν υπέγραφε ο Επίτροπος τα εντάλματα πληρωμής. Τότε ο Προμηθευτής προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας τη πτώχευση της Επιχείρησης. Έγινε έφεση κατά της απόφασης, αφού το δικαστήριο δε έλαβε υπόψη τα αποδεικτικά των πληρωμών που έγιναν από την επιχείρηση προς ΙΚΑ εφορία και εργαζόμενους και αποφάσισε τη πτώχευση της.

Αμέσως δημιουργήθηκε η ΚΕΠΕΔΑ και προχώρησαν στην απόσπαση των εργαζομένων με τα γνωστά προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και τα όσα είπε για την αγωγή που κατέθεσαν εναντίον του τρία μέλη του σωματείου του οποίου πρόεδρος είναι η κα. Μπόθου.

Όπως είπε, είχε συμφωνηθεί μεταξύ του κ. Αφουξενίδη και του Δικηγόρου των εργαζομένων ότι θα γίνουν ασφαλιστικά μέτρα για να πιεστεί η επίτροπος να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κάτι που τελικά δε πέτυχε, η Επίτροπος δε τα ενέκρινε, όμως τα τρία μέλη προχώρησαν τα ασφαλιστικά μέτρα και μάλιστα με τη διαδικασία του διαρκούς αυτόφορου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με φυλάκιση. Μάλιστα, όπως τουλάχιστον είπε ο κ. Αφουξενίδης, περίπου 150 εργαζόμενοι είπαν ότι ποτέ δεν εξουσιοδότησαν τη κα. Μπόθου να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο και ότι οι ίδιοι δε θέλησαν να ψευδομαρτυρήσουν.

Συνεχίζοντας ο κ. Αφουξενίδης είπε πως όταν ζήτησε εξηγήσεις γιατί έγιναν όλα αυτά και ενώ είχαν πληρωθεί για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και υπήρχε συμφωνία να γίνουν τα ασφαλιστικά, η απάντηση που πήρε ήταν «ας πρόσεχες».

Όλα αυτά τα γεγονότα τον οδήγησαν στην απόφαση του να προχωρήσει με τη σειρά του σε μήνυση και ενώ όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη μειοψηφία ζήτησαν να αποσυρθούν οι μηνύσεις, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Φωτιάδης είπε ότι έχουν γίνει και γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την επιβίωση της Επιχείρησης και φυσικά των εργαζομένων και έχουν επιτευχθεί πολλά πράγματα, υποστηρίζοντας και πάλι πως θα υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος με τη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται στο επόμενο τρίμηνο. Τονίζοντας πως συνεχώς ξεφυτρώνουν παλιά χρέη. «Μας πνίγει το δίκιο» είπε ο κ. Φωτιάδης, γιατί αγωνιζόμαστε για το καλύτερο και «έχουμε αυτό τον πόλεμο» τόνισε.

Αναφερόμενος δε στον Πρόεδρο Θεόφιλο Αφουξενίδη είπε ξεκάθαρα, πως έχει την απόλυτη στήριξη του.

Για τον «Γολγοθά» των εργαζομένων μίλησαν και οι Γιώργος Λέκκας και Γιάννης Κασσαβός, όπως και ο κ. Χρήστος Γκίκας συμφωνώντας στο να περάσουν όσοι έχουν τις προϋποθέσεις στο Δήμο και να δοθεί τέλος στην εργασιακή αβεβαιότητα των υπαλλήλων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόφαση Δικαστηρίου για τρίμηνη αναστολή των απολύσεων, στην οποία θα στηριχθεί η προσπάθεια να ανασταλούν και οι απολύσεις για όσους δε πέτυχαν την ίδια απόφαση – είναι διαφορετικές αποφάσεις για τα δύο σωματεία – έως ότου ψηφιστεί η πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση. Αρκεί να μη «στραβώσει» κάπου…

Ένα συνοπτικό χρονικό της ΚΕΔΑ – ΚΕΠΕΔΑ

Η ΚΕΔΑ πτώχευσε και ιδρύθηκε στη θέση της η ΚΕΠΕΔΑ, το μεγάλο ζήτημα προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι επρόκειτο να μεταφερθούν στην ΚΕΠΕΔΑ διατηρώντας παράλληλα τα δικαιώματά τους. Αυτό ήταν κάτι που δεν έγινε, παρέμειναν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να θεωρούν υπεύθυνους για την πτώχευση το Δήμαρχο Αχαρνών και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΑ Θεόφιλο Αφουξενίδη, λαμβάνοντας ασφαλιστικά μέτρα.

Οι εργαζόμενοι είναι χωρισμένοι στα δύο καθώς οι 50 νεοπροσληφθέντες στην ΚΕΠΕΔΑ, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων πληρώνονται τους μισθούς τους, σε αντίθεση με τους 110 που προέρχονται από την ΚΕΔΑ, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι.

Η Επίτροπος, τώρα, δε συμφωνεί με την καταβολή των δεδουλευμένων, γιατί η ΚΕΔΑ ως Επιχείρηση χρηματοδοτούμενη από το Δήμο δεν έπρεπε να πτωχεύσει. Ο Σύνδικος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι έπρεπε να απολυθούν και να προσληφθούν από την ΚΕΠΕΔΑ, και όχι να μεταφερθούν σε νέα Κοινωφελή Επιχείρηση. Κάτι τέτοιο για τους εργαζόμενους σημαίνει απώλεια όχι μόνο απώλεια των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά ίσως και με οριστική απόλυση, αφού όλες οι νέες προσλήψεις γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη δίνη των δικαστικών αποφάσεων, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δήμαρχο και τον δικηγόρο του για μη σωστούς χειρισμούς. Η Δημοτική Αρχή απ’ την πλευρά της θεωρεί ότι έπραξε το καλύτερο, ώστε να εξασφαλίσει τους εργαζόμενους.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών επιρρίπτει ευθύνες στην Επίτροπο που ελέγχει τα εντάλματα για τη μη υπογραφή της πληρωμής των εργαζομένων, γεγονός που τον ανάγκασε να προχωρήσει σε εξώδικο.

Έτσι εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε αναμονή Δημοτική Αρχή και εργαζόμενοι καθώς αναμένεται να περάσει από τη Βουλή, πιθανόν εντός του Μαρτίου, η τροπολογία που θα τακτοποιεί το θέμα τους.