«ΧΤΥΠΑΕΙ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΕ «ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Στο «στόχαστρο» και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί

Μείωση του χρόνου για τις εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης

Με κατεδάφιση απειλούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ή σε προστατευμένες ζώνες, όπως ο Κηφισός από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που βρίσκεται στην τελική του φάση και μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί στην Βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα αυθαίρετα θα χωριστούν σε αυτά προς τακτοποίηση και στα προς κατεδάφιση, με τα κτίσματα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και σε προστατευμένες ζώνες να μην τακτοποιούνται όπως τα υπόλοιπα.

Παράλληλα, στο στόχαστρο του νομοσχεδίου μπαίνουν και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που κατέχουν ή διαχειρίζονται εκτάσεις δασικές, αφού σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα αντιμετωπισθούν με αυστηρότητα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχε διπλό στόχο. Από την μία να παρουσιάσει μία σειρά μέτρων για την προστασία των δασικών – και όχι μόνο – περιοχών και από την άλλη να αντιμετωπίσει θέματα αυθαιρεσιών και εντάξεων περιοχών στο Σχέδιο Πόλης βάζοντας παράλληλα ένα σημαντικό ποσό στα κρατικά ταμεία. Εκτός από τα αυθαίρετα και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, το νομοσχέδιο ασχολείται με την μείωση του χρόνου εντάξεως μίας περιοχής στο Σχέδιο Πόλης. Στόχος είναι το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της εντάξεως να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την τριετία, ενώ σήμερα ο χρόνος υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Επίσης, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για μειωμένους συντελεστές δόμησης, ενώ οι οικοδομικές άδειες θα βγαίνουν μέσα σε 40 ημέρες από την υποβολή της αίτησης με πλήρη φάκελο., Προχωρά και την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων που «κλείστηκαν», όπως τα υπόγεια, οι σοφίτες και άλλες χρήσεις με την επιβολή, προστίμου που θα ορίζεται με τα τετραγωνικά και την αντικειμενική αξία.