Mudbound: Δάκρυα στο Μισισιπί

Δυο στρατιώτες – ένας λευκός και ένας έγχρωμος- επιστρέφουν μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου στην πατρίδα τους στο Μισσισιπή.
Οι εμπειρίες τους από τις μάχες θα τους φέρουν κοντά αλλά η φιλία τους θα προκαλέσει αντιδράσεις στη ρατσιστική κοινωνία που ζουν καθώς και την επέμβαση της κου κλουξ – κλαν. Οι ήρωες θα τιμωρηθούν αλλά θα φύγουν και θα κάνουν αλλού νέα αρχή.
Η Ντι Ρις σκηνοθετεί ένα περίτεχνο δράμα όπου περιγράφεται όλη η μεταπολεμική Αμερική, ρατσιστική και στενόμυαλη, σε ένα απλωμένο σενάριο που αποτελεί ίσως και το μόνο μειονέκτημα της ταινίας.

Η Πιο Σκοτεινή Ώρα

Ο Γκάρι Όλντμαν δεν είναι ούτε χοντρός, ούτε γηραιός, ούτε καπνίζει πούρα όπως ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ, ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας του 1940, τον χαρακτήρα του οποίου ενσαρκώνει στην τελευταία ταινία του Ράιτ “Η πιο σκοτεινή ώρα”!
Η ερμηνεία του αυτή, του χάρισε ήδη μια χρυσή σφαίρα και τον έχρισε φαβορί για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Κι αν ο σχολιασμός της ταινίας ξεκινά από τον πρωταγωνιστή και όχι τον σκηνοθέτη είναι γιατί η ταινία αυτή είναι του πρωταγωνιστή!
Ο Ράιτ έφτιαξε ένα σφιχτοδεμένο ακαδημαϊκό δράμα για τις πρώτες μέρες του Τσώρτσιλ στην εξουσία, όταν η ανίκητη Γερμανία επιτέθηκε στη Γαλλία και οι Βρετανοί στρατιώτες παγιδεύτηκαν στις γαλλικές ακτές.
Ο Όλτμαν όμως “έφτιαξε” τον πρωθυπουργό που ανέλαβε τα ηνία κάτω από την πίεση του πολέμου και τη δυσπιστία του βασιλιά και των κομμάτων. Έφτιαξε όχι μόνο τον ηγέτη που οραματίζεται τη νίκη και αρνείται τη συνθηκολόγηση, αλλά και τον άνθρωπο με τις αμφιβολίες του και τον εκκεντρικό χαρακτήρα που προκαλούσε και εκνευριζε. Και τον έφτιαξε τέλεια!

ΠερισσότεραΗ Πιο Σκοτεινή Ώρα

Ταξιδεύοντας με τον εχθρό μου

Ένας σκληρός αξιωματικός του στρατού στην Αμερική του 1892, ορκισμένος εχθρός και εξολοθρευτής των Ινδιάνων υποχρεώνεται να συνοδεύσει ένα γέρο αρχηγό της φυλής των Τσεγιέν στη Μοντάνα, τόπο καταγωγής του, μετά από 7 χρόνια αιχμαλωσίας.
Στο δρόμο τους θα συναντήσουν και θα πάρουν μαζί τους μια γυναίκα της οποίας ολόκληρη η οικογένεια σκοτώθηκε από Ινδιάνους κομάντσι. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλούς εχθρούς και οι παλιοί αντίπαλοι θα χρειαστεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πολεμήσουν μαζί για να επιβιώσουν. Αυτό όχι μόνο θα τους φέρει κοντά αλλά θα κάνει τον αξιωματικό να αλλάξει τη στάση του απέναντι στους Ινδιάνους… Στο τέλος του ταξιδιού είναι ένας άνθρωπος με άλλη φιλοσοφία.
Το έργο του Κούπερ θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των γουέστερν, ιδίαιτερα αυτούς που πιστεύουν ότι οι αυτόχθονες της Αμερικής είχαν το δίκιο με το μέρος τους στον άνισο αγώνα τους με τους αποίκους.
Παρόλα αυτά, η ταινία ενώ περιγράφει την εποχή και απορρίπτει το μύθο “καλός είναι ο λευκός, κακός ο ινδιανος”, καταφεύγει σε εύκολο διδακτισμό και αναίτια συσσώρευση βίας.

ΠερισσότεραΤαξιδεύοντας με τον εχθρό μου

Η Μορφή του Νερού

…ή αλλιώς εκεί που ο Τόρρες παίρνει την Πεντάμορφη και το Τέρας και τον Σρεκ και φτιάχνει το δικό του παραμύθι!

Ένα παραμύθι για μια μικρή σιωπηλή πριγκίπισσα, ένα τέρας που έρχεται από τα βάθη του ποταμού κι έναν ωραίο αλλά πολύ κακό άρχοντα που θέλει την πριγκίπισσα και μισεί το τέρας.

Η ταινία είναι μια ιστορία αγάπης δυο ξεχωριστών πλασμάτων που όσο είναι ανόμοιοι τόσο μοιάζουν μεταξύ τους . Είναι και θρίλερ (όπως όλα τα παραμύθια): θα καταφέρουν οι δυο τους να ενωθούν και να γίνει η πριγκίπισσα βασίλισσα του νερού ή θα νικήσει ο κακός γίγαντας που τους κυνηγάει?

ΠερισσότεραΗ Μορφή του Νερού

The Post – Απαγορευμένα Μυστικά

Η ταινία έχει όλες τις προυποθέσεις για να είναι αριστούργημα – υπόθεση που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αφορούν στη δημοσιοποίηση στοιχείων από απόρρητη κυβερνητική μελέτη για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους 2 καλύτερους ίσως ηθοποιούς του Xόλiγουντ, καλή ανασύσταση της εποχής και τoυ κλίματος που επικρατούσε τότε στην Αμερική. Η σκηνοθεσία είναι του Στίβεν Σπίλμπεργκ, έναν μαέστρο του είδους! Αυτό το τελευταίο ακριβώς λειτουργεί – αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς – ως μειονέκτημα. Ο σκηνοθέτης με υπερβολική σιγουριά αναλώνεται σε μια επίδειξη μέσων και χειρισμών και σχεδόν χάνεται το μέτρο.

Η ταινία παρόλα αυτά είναι άρτια και αξίζει να την επιλέξει κάποιος για τις ερμηνείες και το θέμα της.

ΠερισσότεραThe Post – Απαγορευμένα Μυστικά

Oι τρεις πινακίδες έξω από το Έλμπινγκ στο Μιζούρι

Η Μίλντρεντ νοικιάζει τρεις διαφημιστικές πινακίδες σε ένα σχεδόν έρημο δρόμο έξω από την πόλη που μένει για να υποχρέωσει την τοπική αστυνομία να συνεχίσει τις έρευνες για το βιασμό και την άγρια δολοφονία της κόρης της σ’εκείνο το σημείο, σχεδόν ένα χρόνο πριν.
Σε ένα κατακόκκινο φόντο, οι τρεις πινακίδες στη σειρά γράφουν: “τη βίαζαν ενώ τη δολοφονούσαν”, “Ακόμη καμμία σύλληψη”, “Πως γίνεται αυτό αστυνόμε Γουίλομπι;”.
Από εκεί ξεκινούν οι αντιδράσεις και η μητέρα έχει να αντιμετωπίσει τα όργανα του τοπικού αστυνομικού τμήματος με πρώτο το ρατσιστή Ντίξον, το γιο της, τον βίαιο πρώην άντρα της, κάποιους από τους γείτονες αλλά και να βρει βοήθεια από κάποιους άλλους.
Στην ταινία κινητήρια δύναμη είναι κυρίως ο θυμός… Οι ενέργειες των ηρώων είναι εξαιρετικά βίαιες… Σχεδόν όλοι αγνοούν το νόμο και τη δικαιοσύνη και σκοπός τους είναι η τιμωρία και η εκδίκηση.

Ο σκηνοθέτης (Μάρτιν μακ Ντόνα) χτίζει μια πολυεπίπεδη ταινία παρουσιάζοντας και τις δυο όψεις του νομίσματος – οι ήρωες του είναι άλλοτε συμπαθητικοί και ήρεμοι και άλλοτε εκτός λογικής και ελέγχου. Το δράμα, το χιούμορ, η δράση, η αγωνία, υπάρχουν, και η αισιοδοξία έρχεται υπαινικτικά στο τέλος.

Τέσσερις χρυσές σφαίρες και ίσως άλλες τόσες υποψηφιότητες για όσκαρ, εξαιρετικές ερμηνείες, στιβαρή σκηνοθεσία σε μια από τις πιο ολοκληρωμένες ταινίες της χρονιάς!

Θαύμα

Πρόκειται για ένα άρτια τοποθετημένο έργο, με υπέροχες ερμηνείες  και τον συναισθηματισμό να χτυπάει κόκκινο!

Βασίζεται στο μπεστ σέλερ της Α. Τζ. Παλάσιο. Ο Όγκι, ένα 10χρονο παιδί που γεννήθηκε με ακραία παραμόρφωση προσώπου, εγκαταλείπει την κατ’ οίκον διδασκαλία και πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο. Εκεί καλείται να αντιμετωπίσει την κοινωνική απαξίωση του περίγυρού του. Οι συνομήλικοί του ασκούν bullying σε βαθμό που σοκάρει… Το “Θαύμα” είναι ένα “ταξίδι” που χρωματίζεται απ’ το οικογενειακό δράμα και την κοινωνική απαξίωση, τονίζοντας τη δύναμη της ψυχής και της αγάπης…

 

Jungle

Η συγκεκριμένη ταινία βασίζεται στην αυτοβιογραφία του ισραηλινού Yossi Ghinsberg «Jungle: A Harrowing True Story of Survival». Βρισκόμαστε στο 1981 όπου ο Yossi και 3 ακόμη ταξιδιώτες συναντιούνται στη Βολιβία και αποφασίζουν να ξεκινήσουν για την καρδιά της ζούγκλας του Αμαζονίου. Ενώ στόχος τους είναι ζήσουν το όνειρο και να εξερευνήσουν, πολύ γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά… Η περιπέτεια μετατρέπεται σε εφιάλτη που απειλεί τη ζωή τους…

Πρόκειται για μια ταινία με πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία, αφού συνεχώς παρακολουθούμε τοπία ζούγκλας, όπου η φύση κάνει τους καλύτερους συνδυασμούς αποδίδοντας ένα παραμυθένιο αποτέλεσμα! Η ερμηνεία του Daniel Radliffe χαρακτηρίστηκε από πολλούς πολύ αξιόλογη… Ίσως είναι η ταινία που καταφέρνει να ξεφύγει λίγο από τον Χάρι Πότερ!

ΠερισσότεραJungle

Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Άγαθα Κρίστι, του 1934, και σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή Κένεθ Μπράνα, το “Έγκλημα στο Όριαν Εξπρες” ήρθε με το πιο δυνατό καστ για φέτος. Μισέλ Πφάιφερ, Πενέλοπε Κρουζ, Τζούντι Ντεντς, Τζόνι Ντεπ, Τζος Γκαντ και Ουίλιαμ Ντιφό είναι μερικοί απ’ αυτούς! Πρόκειται για μια πολύ καλοδουλεμένη παραγωγή (συγκεκριμένα η τέταρτη για το συγκεκριμένο βιβλίο) με καταπληκτική φωτογραφία. Από τη σκηνοθεσία, όλοι μας περιμέναμε περισσότερα πράγματα, όμως οι ερμηνείες μας αποζημίωσαν για τα καλά και δικαίωσαν την ανυπομονησία μας για τη συγκεκριμένη ταινία!

ΠερισσότεραΈγκλημα στο Όριαν Εξπρές

Το Τελευταίο Σημείωμα

Το τελευταίο σημείωμα” είναι μια ταινία του Παντελή Βούλγαρη, που παίζεται στους κινηματογράφους από την προηγούμενη Πέμπτη. Ένα ιστορικό ντοκουμέντο που ντύνεται από την άριστα μελετημένη σκηνοθετική ικανότητα του Π. Βούλγαρη. Με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, παρακολουθούμε την πορεία του κομμουνιστή και συνδικαλιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος συνελήφθη επί καθεστώς Μεταξά, εξορίστηκε και κατέληξε στις φυλακές της Ακροναυπλίας απ’ όπου παραδόθηκε στους Γερμανούς, μαζί με εκατοντάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους.

Πλέον, στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου εκτελεί χρέη διερμηνέα στον υπολοχαγό Φίσερ. Προβάλλεται η έντονη σχέση του ναζί αξιωματικού με τον Έλληνα κρατούμενο, με τον πρώτο να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην έντονη συμπάθεια που τρέφει για τον διερμηνέα του και στον βαρύ και φασιστικό ρόλο που έχει στο στρατόπεδο… Δραματική και έντονη σύγκρουση των δυο χαρακτήρων κορυφώνουν την ιστορία με κατάληξη την εκτέλεση 200 κρατουμένων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Εξαιρετική σκηνοθεσία και μοναδική φωτογραφία, σε συνδυασμό με κατάλληλη μουσική επιμέλεια και φυσικά καταπληκτικές ερμηνείες, συνθέτουν ένα αριστούργημα που πρέπει όλοι να δούμε!!!