Η Πιο Σκοτεινή Ώρα

Ο Γκάρι Όλντμαν δεν είναι ούτε χοντρός, ούτε γηραιός, ούτε καπνίζει πούρα όπως ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ, ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας του 1940, τον χαρακτήρα του οποίου ενσαρκώνει στην τελευταία ταινία του Ράιτ “Η πιο σκοτεινή ώρα”!
Η ερμηνεία του αυτή, του χάρισε ήδη μια χρυσή σφαίρα και τον έχρισε φαβορί για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Κι αν ο σχολιασμός της ταινίας ξεκινά από τον πρωταγωνιστή και όχι τον σκηνοθέτη είναι γιατί η ταινία αυτή είναι του πρωταγωνιστή!
Ο Ράιτ έφτιαξε ένα σφιχτοδεμένο ακαδημαϊκό δράμα για τις πρώτες μέρες του Τσώρτσιλ στην εξουσία, όταν η ανίκητη Γερμανία επιτέθηκε στη Γαλλία και οι Βρετανοί στρατιώτες παγιδεύτηκαν στις γαλλικές ακτές.
Ο Όλτμαν όμως “έφτιαξε” τον πρωθυπουργό που ανέλαβε τα ηνία κάτω από την πίεση του πολέμου και τη δυσπιστία του βασιλιά και των κομμάτων. Έφτιαξε όχι μόνο τον ηγέτη που οραματίζεται τη νίκη και αρνείται τη συνθηκολόγηση, αλλά και τον άνθρωπο με τις αμφιβολίες του και τον εκκεντρικό χαρακτήρα που προκαλούσε και εκνευριζε. Και τον έφτιαξε τέλεια!